Nasterea prin cezariana. Ce presupune si care sunt riscurile

Publicat: 19 mart. 2019, 12:24 Autor: madalina m. Parenting

Foarte multe viitoare mamici aleg nasterea prin cezariana in locul celei naturale. Este recomandata de ginecologi, dar procedura prezinta anumite riscuri.

De multe ori se intampla ca femeile insarcinate sa nu fie constiente ca nasterea prin cezariana e riscanta. Procedura in sine este una care poate veni la pachet cu foarte multe complicatii. De asemenea, se hotaraste de catre medic fatul ca viitoarea mama nu poate naste pe cale naturala, din motive fizice sau medicale.
Asa ca, medicul recurge la operatia de cezariana, o interventie chirurgicala de scoatere a copilului printr-o incizie. Aceasta se face la nivelul inferior al abdomenului, apropiat de uterul mamei.

Nasterea prin cezariana, riscuri pentru gravida

Chit ca femeile care vor deveni mamici isi doresc sa o faca pe cale naturala, daca acest lucru nu este posibil, medicul va impune operatia de cezariana, chiar de la inceputul sarcinii. Cezariana este planificata si atunci cand gravidutele au probleme la nivelul coloanei vertebrale, sau anumite probleme de inima.

Exista foarte multe probleme ce pot aparea pe timpul sarcinii, sau pot fi depistate atunci. Nasterea prin cezariana se recomanda si cand femeia insarcinata are bazinul mult prea stramt. In cazul unei nasteri naturale, copilul ar putea suferi traume ireversibile. La fel, o anomalie a copilului nenascut duce la o asemenea decizie din partea ginecologului.

Nasterea prin cezariana. Ce presupune si care sunt riscurile

Chiar si complicatiile din timpul travaliului pot face ca planul de nastere natural sa fie schimbat pe ultima suta de metri. Cand exista un travaliu lung si mult prea greu, ce devine extenuant pentru gravida si poate pune bebelusul in pericol, se va apela la aceasta procedura.

In sine, riscurile operatiei sunt destul de mici, pentru ca este considerata o interventie chirurgicala destul de sigura. Printre acestea se numara insa infectii ale inciziei, varsaturi sau dureri foarte mari de cap. Totodata, copilul poate sa sufere traume in timpul nasterii, cum ar fi imaturitate pulmonara. Acest lucru se intampla daca s-a gresit calculul pentru data nasterii. In cazurile mai rare se poate solda cu decesul mamei, noteaza csid.ro.

Mai exista si anumite riscuri care apar la ceva timp dupa operatia de cezariana. Asa cum e ruperea cicatricei uterine la o viitoare sarcina, placenta praevia sau in anumite cazuri mai rare, placenta accreta si placenta precreta. In acest caz, planceta se dezvolta in profunzimea peretelui uterin si duce la hemoragii dupa nastere.

Recuperarea dupa operatia de cezariana

Perioada este una mai mare fata de cum s-ar intampla dupa o nastere naturala. Recuperarea dupa operatia de cezariana se face intr-un mod ceva mai lent. Daca gravidele care au nascut pe cale naturala se pot da jos din pat chiar si dupa cateva ore, cele care au nascut prin cezariana vor avea nevoie de ajutor dupa procedura. Se vor putea putea deplasa cu greu la 24 de ore de la interventie. Cum a decurs operatia de cezariana a Gabrielei Cristea

Mamicile care au nascut normal se pot recupera complet dupa una sau doua saptamani. Comparativ cu patru sau sase saptamani, cat le este necesar femeilor care au nascut prin cezariana.

Publicat: 19 mart. 2019, 12:24 Autor: madalina m. Parenting
Pe aceeași temă