Vesti proaste pentru omenire! S-a intamplat acum doua zile, pentru prima data in istorie

Publicat: 26 Aug. 2018, 19:48 Life

Una dintre cele mai vechi si mai groase calote de gheata din regiunea Polului Nord a început sa se dezintegreze, pentru prima data în istorie.

Este pentru a doua oara, anul acesta, când dezintegrarea stratului de gheata expuse apa oceanelor la temperaturile crescute din atmosfera.

Acesta este partial rezultatul schimbarilor climatice produse de valurile de caldura si curentii de aer cald ajunsi în emisfera nordica. Imaginile furnizate de satelitul NASA Worldview arata momentul în care gheata devine casanta si mobila.

„Stratul a devenit mobil deoarece este mult mai subtire decat anterior, acest lucru a fost observat si în alte regiuni din Arctica”, a declarat fizicianul Peter Wadhams, director al Polar Ocean Physics Group din cadrul Universitatii Cambridge.

„In trecut mare parte din stratul de gheata din Arctica era compusa din straturi formate de-a lungul unor perioade diferite de timp. Singura zona cu straturi de gheata formate în diferite perioade se afla în nordul Groenlandei, însa imaginile din satelit arata ca si aceasta zona a început sa se dezintegreze”, a declarat Wadhams.

Continuarea articolului »

Publicat: 26 Aug. 2018, 19:48 Life
Pe aceeași temă