Vesti proaste pentru omenire! S-a intamplat acum doua zile, pentru prima data in istorie

Publicat: 26 aug. 2018, 19:48 Autor: Echipa Ciao.ro Life

Una dintre cele mai vechi si mai groase calote de gheata din regiunea Polului Nord a început sa se dezintegreze, pentru prima data în istorie.

Este pentru a doua oara, anul acesta, când dezintegrarea stratului de gheata expuse apa oceanelor la temperaturile crescute din atmosfera.

Acesta este partial rezultatul schimbarilor climatice produse de valurile de caldura si curentii de aer cald ajunsi în emisfera nordica. Imaginile furnizate de satelitul NASA Worldview arata momentul în care gheata devine casanta si mobila.

„Stratul a devenit mobil deoarece este mult mai subtire decat anterior, acest lucru a fost observat si în alte regiuni din Arctica”, a declarat fizicianul Peter Wadhams, director al Polar Ocean Physics Group din cadrul Universitatii Cambridge.

„In trecut mare parte din stratul de gheata din Arctica era compusa din straturi formate de-a lungul unor perioade diferite de timp. Singura zona cu straturi de gheata formate în diferite perioade se afla în nordul Groenlandei, însa imaginile din satelit arata ca si aceasta zona a început sa se dezintegreze”, a declarat Wadhams.

Vesti proaste pentru omenire!

Vesti proaste pentru omenire! S-a intamplat acum doua zile, pentru prima data in istorieGheata din aceasta regiune este extrem de groasa si compacta, însa este împinsa de catre curentul transpolar, unul dintre cei mai importanti curenti din Oceanul Arctic, ce transporta gheata din Siberia pâna în Groenlanda.

„Gheata de aici nu poate fi transportata mai departe, asadar se aduna în gramezi. In medie are o grosime de 4 metri si se poate acumula în culmi de peste 20 de metri grosime”, a declarat cercetatorul Walt Meier din cadrul US National Snow and Ice Data Center.

Vesti proaste pentru omenire! S-a intamplat acum doua zile, pentru prima data in istorieInsa temperaturile record din februarie si august au subtiat acest strat de gheata ce poate fi miscat, în prezent, de catre curenti. Informatile prezentate de Norwegian Ice Service arata ca stratul de gheata din Arctica este cu 40% mai scazut decât media periodei.

Wadhams avertizeaza ca acest lucru ar putea distruge populatia de ursi polari, foci sau grupurile indigene care pescuiesc în zona, informeaza descopera.ro.

Publicat: 26 aug. 2018, 19:48 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă