Bananele, pe cale de disparitie! Ce pesta ucigatoare le ameninta iarasi! Intregul glob e afectat

Publicat: 31 aug. 2019, 21:30 Autor: madalina m. Viral

Pentru ca pot face parte dintr-o alimentatie sanatoasa, bananele au devenit foarte populare in randul populatiei, de pe intregul glob.

Bananele, pe cale de disparitie! Da, ati citit bine, fructul popular ar putea sa dispara brusc de pe piata, dupa ce o problema afecteaza mii de plantatii din intreaga lume.

De asemenea, una dintre cele mai populare varietati de banane aproape a fost anihilata la mijlocul secolului trecut, de o ciuperca periculoasa. In prezent, o noua tulpina de la aceeasi ciuperca devasteaza plantatiile de banane, peste tot pe glob.

Bananele, pe cale de disparitie

Bananele, pe cale de disparitie

Pesta deja a lovit Australia, Africa, dar si Asia. Ciuperca „Fusariam” a ajuns, de curand, si in Columbia. Aceasta este una dintre cele mai mari producatoare de banane. Acest fapt a facut ca guvernul tarii sa declare stare de urgenta nationala!

Maladia bananelor mai este cunoscuta si ca „Boala Panama”. Ciuperca a distrus cantitati imense de banane Gros Michel, in timpul secolului XX. Pe atunci, fermierii au trecut pe cresterea de banane Cavendish pentru ca acestea erau rezistente la Fusarium. Cavendish reprezinta, in prezent, 97% din exportul de banane la nivel mondial.

Producatorii de la scara mondiala au fost oripilati sa afle ca noua tulpina a Bolii Panama ar putea sa invinga chiar si rezistenta pe care o au bananele Cavendish. Aceasta noua tulpina reprezinta o amenintare si pentru alte varietati locale de banana. Este, de asemenea, un aliment esential pentru sute de milioane de persoane, de pe intreaga planeta. Smoothie de curatarea ficatului cu banane si curcuma! 

Doar Columbia exporta 1.8 milioane de tone de banane in fiecare an, majoritar in Europa. In intreaga lume, 100 de milioane de tone sunt consumate anual, majoritatea fiind in tarile in care sunt crescute.

In conditiile in care mai putin de 20% din cantitatea de banane produsa este exportata, comertul mondial ajunge la cifra de 12 miliarde de dolari pe an, noteaza digi24.ro. Ciuperca afecteaza toate tipurile de arbori bananieri. De aceea, oamenii de stiinta se gandesc sa creeze un nou tip de banana, modificata genetic, care sa nu poata fi afectata de pesta.

Publicat: 31 aug. 2019, 21:30 Autor: madalina m. Viral
Pe aceeași temă