Cartele prepay, doar cu buletinul! Schimbare majora pentru romani! De ce pot pierde legatura cu cei dragi

Publicat: 31 aug. 2019, 19:00 Autor: madalina m. News

Legea pentru vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul a intens discutata in ultimul deceniu, in tara noastra.

Cartele prepay, doar cu buletinul! Romanii si le vor putea achizitiona doar daca prezinta un act de identitate in fata comerciantilor. Desi a fost o lege disputata amplu, se pare ca va intra in vigoare. Acest lucru se intampla si din pricina cazului Caracal.

Totul dupa ce Alexandra Macesanu, o adolescenta de 15 ani, a sunat la 112 de pe un numar de telefon ce apartinea criminalului Gheorghe Dinca. Nu s-a stiut despre acest detaliu timp de cateva zile si ar fi putut face o reala diferenta. Legea cartelelor prepay cu buletinul a revenit in atentia tuturor, in ultima perioada.

Cartele prepay, doar cu buletinul!

Cartele prepay, doar cu buletinul

Oricat de nemultumiti ar putea fi unii cetateni, exista confirmarea ca aceasta decizie va fi luata, pentru tara noastra. Cartelele preplatite vor putea fi achizitionate doar dupa prezentarea unui act de identitate. Este ceea ce prevede o ordonanta de urgenta pe care Guvernul a adoptat-o, mai ales in contextul tragic a celor intamplate la Caracal.

Actul normativ prevede ca furnizorii de telefonie mobila au obligatia de a colecta datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM. Decizia va intra in vigoare pe data de 1 ianuarie 2020. Va fi obligatorie pentru cei care cumpara cartele preplatite dupa aceasta data. Avocatul Poporului, despre cazul Caracal

Mai mult, pana la 1 septembrie anul viitor, cei care au cumparat cartele anterior aplicarii deciziei vor trebui sa-si prezinte datele de identificare. De la aceasta data, romanii care nu respecta obligatie nu vor mai putea folosi deloc serviciile de telefonie mobila.

„Inregistrarea cartelelor prepay reprezinta o masura necesara prin care intram in normalitate. Situatia exceptionala este acum. Peste 150 de tari la nivel mondial au adoptat o astfel de legislatie, din care 22 de state numai in Europa. Am vazut ca erau exprimate ingrijorari drepturile fundamentale ale omului sau aspecte de constitutionalitate.

Vreau sa va spun ca toate articolele din această Ordonanta au fost scrise de catre juristi, care au avut in vedere si aspectele ridicate de Curtea Constitutionala. Cu totii suntem de acord ca in tarile europene unde exista legislatia, sunt respectate drepturile fundamentale ale omului”, a fost de parere Eduard Lovin, viceprsedinte ANCOM, potrivit agerpres.ro.

Discutia despre cartelele preplatite a fost inceputa dupa cazul crimelor din Caracal. A ajuns chiar si intr-un proiect de ordonanta de urgenta. In momentul de fata, inregistrarea cartelelor este sustinuta de apeluri abuzive la numarul de urgenta 112. Potrivit raportului prezentat la inceputul lunii august din 2019, 47,7% au fost apeluri non-urgenta, 52, 86% au fost abuzive. Iar 81% dintre acestea au fost efectuate folosind o cartela prepay!

Publicat: 31 aug. 2019, 19:00 Autor: madalina m. News
Pe aceeași temă