Scranos, programul care fura parole. Romanii sunt cei mai afectati de amenintarea virtuala!

Publicat: 16 apr. 2019, 20:59 Autor: madalina m. News 2

O noua amenintare informatica pare sa ii afecteze foarte tare pe romani. Multi nici nu stiu de ce se trezesc inclusiv cu conturile bancare golite.

Amenintarea e insumata de un singur program, care fura parole. Acesta se numeste Scranos, si va poate lasa fara parole pentru diverse site-uri, asa cum sunt retelele sociale.

Totul a fost prezentat de catre compania romanesca Bitdefender. Intr-un anunt facut in aceasta marti, pericolul informatic a fost explicat in amanunt. Locuitorii tarii noastre sunt cei mai afectati de Scranos. Programul poate fura parole, intr-un timp record.

Ce este Scranos, programul care fura parole

Amenintarea informatica poate sustrage toate parolele, dar si informatiile bancare ale victimei. Mai mult, activitatea de pe retelele sociale este compromisa. Specialistii Bitdefender au fost cei care au descoperit problema.

S-ar parea ca programul Scranos se poate ascunde intr-un dispozitiv, pe care il infecteaza. Asa garanteaza accesul la informatiile confidentiale ale persoanelor afectate, potrivit digi24.ro.

Scranos, programul care fura parole

„Denumita Scranos, amenintarea se raspandeste rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensa in Romania, India, Brazilia, Franta, Italia si Indonezia. Scranos infecteaza dispozitivul utilizatorului atat prin aplicatii care par legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar solutii de securitate, cat si prin programe instalate ilegal”, au transmis specialistii in securitate informatica de la Bitdefender.

Atunci cand se instaleaza intr-un sistem, poate spiona persoana afectata in cele mai mici detalii. Se instaleaza cu ajutorul unui „rootkit”, adica un driver sofware, care poate fi descarcat de pe internet. Amenintarea virtuala poate sa sustraga datele victimei de pe browsere precum Mozilla Firefox, Google Chrome, Chromium, Opera, Internet Explorer, Baidu Browser, Yandex sau Microsoft Edge.

Mai poate fura parole si date confidentiale de pe retelele sociale. Astfel ca, Scranos afecteaza si Facebook, Twitter, Instagram sau YouTube. Mai este capabil sa si trimita diverse mesaje cu link-uri, ca sa o aboneze la diverse canale de YouTube.

„Dintre canalele de YouTube promovate de catre atacatori si monitorizate de Bitdefender, unul a strans peste 3.100 de abonati, intr-o singura zi. Mai mult, Scranos poate distruge tot istoricul de navigare pe internet si poate descarca si executa fisiere la discretia atacatorilor. Aproape doua treimi dintre victime folosesc sistemul de operare Windows 10 si un sfert sunt utilizatori de Windows 7”, a mai anuntat Bitdefender.

Publicat: 16 apr. 2019, 20:59 Autor: madalina m. News 2
Pe aceeași temă