Revolta unui medic ATI din Bucureşti: ”Lumea a crezut că putem rezista doi ani şi că suntem inepuizabili. Nu suntem!”

Publicat: 08 iul. 2020, 13:46 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Revolta unui medic ATI din Bucureşti: ”Lumea a crezut că putem rezista doi ani şi că suntem inepuizabili. Nu suntem!”

Medicii români încep să se resimtă după câteva luni bune de luptat împotriva coronavirusului. Noul coronavirus ar putea crea probleme timp de doi ani, iar medicii se plâng că nu ar putea să reziste atât de mult timp în condițiile actuale.

Medicii români încep să se resimtă după câteva luni bune de luptat împotriva coronavirusului. Cei mai afectaţi sunt cei care sunt cu adevărat în prima linie, medicii anestezişti şi cei de la ATI, iar oboseala lor fizica, psihică şi emoţională este accentuată şi de faptul că aceste două categorii au şi cei mai puţini specialişti.

Laura Zarafin, medic primar la secţia ATI Chirurgie a Spitalului Colentina, spital suport COVID-19, spune că şocul resimţit cel mai puternic în această perioadă a fost că rezidenţii nu au venit să-i ajute.

”Dintre toate specialităţile Anestezia şi Terapia Intesivă au cel mai mare deficit de medici specialişti dintre toate specialităţile din România, iar următorii sunt urgentiştii.

Dar acum, e mai deosebit pentru că au fost alese nişte spitale care să se ocupe de aceşti pacienţi, iar numărul de medici e unul relativ mic şi sunt mereu aceiaşi. Supărarea mea este că nu am primit niciun fel de ajutor de la niciun fel de rezident. Pe mine m-a şocat puţin. Am fost şi eu rezident şi nu plecam din spital zi lumină. E perioada când acumulezi cele mai multe informaţii. ATI se învaţă mai mult la patul pacientului şi după aceea din cărţi”, a declarat Laura Zarafin pentru RFI România.

”Este inuman să lucrezi, fizic vorbind nu poţi”

Noul coronavirus ar putea crea probleme timp de doi ani. O afirmă atât specialiştii români, cât şi cei internaţionali. Laura Zarafin spune că medicii nu pot rezista doi ani în acest ritm.

”În secţia noastră nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem sau dacă avem nevoie. Noi suntem o secţie specială în sensul că spre deosebire de alte secţii ATI din ţară, noi avem medici primari şi un singur medic specialist. Atunci, lumea şi-a imaginat că suntem inepuizabili şi că probabil vom rezista doi ani sau un an şi jumătate, cât durează aşa ceva. Este imposibil să rezişti, mai ales că a venit şi canicula.

În acele echipamente te simţi protejat şi e obligatoriu să le porţi pentru protecţia ta, dar pe de altă parte, nu ai voie la aerul condiţionat şi este un risc pentru sănătate. Numai vorbim de riscul de transmitere a virusului. Vorbim de stările de epuizare fizică, de stres cardiovascular, de supraîncălzire. Eu sunt dintre cele mai bătrâne care fac gărzi, dar până şi colegele mele de 35 – 37 de ani se plâng de acelaşi lucru, că le este rău şi că leşină. Este inuman să lucrezi, fizic vorbind nu poţi. Nu mai vorbim că se abureşte viziera. Avem minim două rânduri de mănuşi. Nu reuşim să vedem prin viziera aburită să băgăm ghidul pe cateterul central. Cine nu a intrat niciodată într-o secţie dintr-asta nu are cum să înţeleagă despre ce e vorba”, a mai precizat medicul Laura Zarafin.

Publicat: 08 iul. 2020, 13:46 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă