Ce nu știai despre Mike Godoroja. „Sunt pasionat de instrumente muzicale <>!”

Publicat: 16 apr. 2024, 09:16 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Ce nu știai despre Mike Godoroja. „Sunt pasionat de instrumente muzicale <<ALTFEL>>!

Surprinzător Mike Godoroja din toate punctele artistice, de vedere. Legendarul artist se află pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru turneul național pe care îl va susține în nu mai puțin de 22 de orașe din România și, cu această ocazia, a decis să dezvăluie o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre domnia sa.


De exemplu, puțini sunt cei care știu că imensul artist are o colecție de instrumente muzicale >, instrumente pe care nu doar că le păstrează ca și opere de artă, dar le și folosește în spectacole, cumva acesta din urmă fiind „De Ce”-ul acestei pasiuni.

„Iubesc instrumentele muzicale, în general, ele mi-a fost, de-a lungul celor mai bine de 25 de ani de carieră, cei mai loiali companioni în demersul meu artistul. Le respect pentru puterea lor artistică și le ofer locul pe care-l merită în casa mea, inima mea, studioul meu și, desigur, concertele mele, pentru că, de fapt, aici le este rolul și acesta le este De ce-ul existenței!”, declară Mike Godoroja.

Ani de zile Mike a ascultat muzică de pe tot mapamondul. Muzică veche sau chiar străveche din culturile timpurii sau din marile civilizații egiptene, greacă sau romană, adusă în actualitate prin înregistrări făcute cu muzicieni restauratori ai unor partituri care în mare parte au fost sugerate prin desene, povești sau însemne care au trebuit să fie descifrate .

Dar odată cu renașterea europeană, instrumentele s-au diversificat și i-au ajutat pe artiști să se exprime mult mai complex. De aceea Mike a încercat să extragă câteva dintre aceste instrumente cu gândul de a le introduce în înregistrările albumelor lui, dar mai ales în a le expune ochilor publicului, mizând pe măiestria colegilor de formație dar și de amabilitatea lor de a se implica într-un asemenea demers .

Hurdy-gurdy datează din primele secole creștine, folosit ca acompaniament al corului în mânăstire. Instrument tradițional în Ucraina, Polonia, Belarus și Ungaria.

Sitar-ul, instrument care definește cultura indiană, a intrat în muzica rock în primul rând datorită formației Beatles și mai precis a lui George Harrison . Celebru concert pentru Bangladesh în care a fost prezentat Ravi Shankar, una dintre legendele culturii indiene, a creat un drum deschis pentru acest instrument extrem de special, care seamănă cu o ghitară dar permite realizarea unor sunete adiacente, colaterale sau mai bine zis învelitoare de armonice care-l face să sune ceresc. Mike l-a folosit în cel mai recent album lansat „Viață – iubire. armonie. zbor.” cu predilecție în piesele „Ana frumoasă fată” sau „Nopți de Sânziene” .

Wheel Harp sau Hurdy-Gurdy, la care se cântă cu clapele, este mai degrabă o superbă piesă istorică de mobilier iar mântuirea lui produce sunete învecinate sau asociate cu cele obținute la sitar. Adică se obțin note asociate cu o notă prelungită denumită dronă muzicală. Acest instrument a fost reconstituit de Mike Godoroja și configurat pentru scenă de către un artist și scenograf restaurator .

Autoharpa este cunoscută încă de la sfârșitul secolului al XIXlea. Se regăsește în principal în muzică populară americană, country și bluegrass. Nimeni nu este sigur cine a fost inventatorul real al instrumentului, deoarece există două persoane care au construit precursori similari. De ceva timp americanul Charles F. Zimmermann a fost considerat inventatorul, dar și germanul Kar August Gütter.

Chitara cu cutie de trabucuri proprie blues-ului care folosește o cutie de trabucuri goală ca rezonator. Cea mai veche avea una sau două șiruri; modelele moderne au de obicei trei sau mai multe. În general, corzile sunt conectate la capătul unei mături sau a unei șipci de lemn de și la rezonatorul cutiei de trabucuri. Sea Sick Steven sau Jack White au făcut celebru acest instrument manufacturat.

Publicat: 16 apr. 2024, 09:16 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Pe aceeași temă