Ion Cristoiu, interviu incredibil cu profesorul Vasile Astărăstoae: „50% dintre români s-au prins c-au fost luaţi de proşti”

Publicat: 28 mai 2020, 09:14 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Ion Cristoiu, interviu incredibil cu profesorul Vasile Astărăstoae: 50% dintre români s-au prins c-au fost luaţi de proşti

Jurnalistul Ion Cristoiu a publicat recent pe blogul său un interviu halucinant. Acesta îşi anunţă cititorii că denunţarea Psihozei coronavirus de către profesorul Vasile Astărăstoae este devastatoare. 

“Aşa cum am promis, publicăm în această ediţie partea a doua şi ultima a interviului pe care ni l-a dat pentru CristoiuTv, duminică, 24 mai 2020, prof. dr. Vasile Astărăstoae, specialistul român care chiar din debutul psihozei planetare stîrnite de Coronavirus a avut curajul să avertizeze că măsurile de restricţie, unice în istoria lumii de la ieşirea omului din caverne, sînt disproporţionate şi deci nejustificate prin raportare la pericolul real întruchipat de Pandemie. Citind tot interviul pentru a-l publica în varianta scrisă, mi s-a confirmat un adevăr sesizat pe parcursul dialogului în direct:

Denunţarea Psihozei Coronavirus de către Vasile Astărăstoae aparţine unui intelectual de excepţie. În nici o clipă interlocutorul nu se abate de la poziţia raţională, lucidă, nu se rătăceşte prin jungla teoriilor conspiraţioniste, nu falsifică şi nici nu exagerează. Toate aserţiunile lui Vasile Astărăstoae trec cu brio examenul verificării critice. Asta explică de ce poziţia sa faţă de Psihoză e devastatoare pentru cei care ne-au luat drept proşti şi prin urmare ne-au ţinut arestaţi la domiciliu timp de două luni astfel încît noi să nu vedem că în tot acest timp ei au furat pe rupte, s-au dedulcit la dictatură, şi au cumpărat presa cu deontologie cu tot”, a scris jurnalistul Ion Cristoiu pe blogul său.

„Termoscanarea e o prostie”

Ion Cristoiu: „Domnule profesor, să revenim la ceea ce s-a întîmplat cu omenirea două luni şi ceva, dacă nu chiar patru. Aceste măsuri, pe care le-am analizat- termoscanare, mască- şi alte măsuri în legătură cu înmormîntările, cu slujbele religioase, luate la noi după 15 mai, sînt prea puţine în raport cu cele din Occident sau prea multe în raport cu pericolul?”

Vasile Astărăstoae: „Prea multe în raport cu pericolul. Singura măsură care trebuia luată era să se recomande distanţarea fizică, să se recomande locurile în care trebuie să porţi mască, pentru că sînt locuri, nu opt ore la serviciu. Aş vrea să-l văd pe domnul Vela că stă opt ore în Ministerul de Interne cu mască. Vă garantez că a doua zi anulează ordinul. Şi domnul Tătaru. Domnul Tătaru e medic, nu înţeleg cum. Ce ruşine! A făcut la noi la Universitate, ne facem autocritica, dar totuşi cum să spună opt ore? Deci, ar trebui distanţarea fizică, spălarea pe mîini, anchetele epidemiologice acolo unde apare un caz. Asimptomaticii în nici un caz în spital, asimptomaticii trebuie să fie izolaţi fie în alte locuri, nu în spital, fie la domiciliu dacă pot să fie izolaţi, sau dacă locuiesc cu familia, să nu vină altă persoane. Pentru că dacă ai stat atîta timp în familie este foarte clar că virusul nu a ţinut cont şi a spus îl iau numai pe soţ şi pe soţie nu. Şi atenţie, toată lumea spune testările cu PCR. Testările cu PCR au o marjă de eroare de 20-30%. Adică, în 20 din 100 de cazuri testul este pozitiv şi în realitate este negativ. Şi la fel testul este negativ şi în realitate ai virusul şi-l porţi. 20-30% este o marjă foarte mare şi atunci testul PCR poate să fie folosit doar pentru triajul epidemiologic. Pentru că nu este de acurateţe, este pentru triaj, şi mai departe urmărirea clinică şi urmărit ce se întîmplă. Aţi văzut oameni care au fost internaţi în spital asimptomatici la care astăzi le-a ieşit pozitiv şi mîine i-a ieşit două teste negative. Întrebarea este de ce l-ai dus în spital? Dacă el avea unde să se izoleze, îi faci aceste testări 3-4-5 zile la rînd şi vezi, în funcţie de aceste testări, dacă poţi să-i vezi şi anticorpii, dacă-ţi permiţi pentru că este mult mai costisitoare metoda Elaisa. Şi atunci e bine să nu aglomerezi spitalul să dai drumul la spital. Eu n-am înţeles de ce nu s-a dat drumul teraselor?”

Ion Cristoiu: „Dumneavoastră aţi pus la îndoială măsurile cu masca şi cu termoscanarea”

Vasile Astărăstoae: Cu masca relativ, dar termoscanarea e o prostie.

N -am înţeles de ce, după 15 aprilie, s-a prelungit starea de urgenţă… N-am înţeles de ce nu pot fi activităţi culturale, de ce nu pot să te duci la o librărie. Activităţi culturale să se facă în aer liber, de ce să nu le faci? De ce eu, care sînt credincios, ăsta e dreptul meu, de ce eu nu pot să intru într-o biserică şi trebuie să stau în curtea bisericii şi, atenţie, în aer liber trebuie să am masca pe figură, ca să nu realizez o comuniune cu ceilalţi? De ce am fost oprit? De ce s-au închis cimitirele? Ies morţii de acolo, strigoii şi transmit mai departe virusul? De ce nu sînt lăsat în afara localităţii fără acea declaraţie, acea jalbă? Ce se întîmplă, în afara localităţii stau viruşii şi se reped în maşină? De ce trei persoane în maşină şi nu cinci? O familie de cinci persoane ce face, lasă doi acasă, face mai multe drumuri? Sînt nişte chestiuni iraţionale şi care sînt luate dintr-o panică şi dintr-o obsesie şi din dorinţa asta de ordine desăvîrşită”

Ion Cristoiu: „Spuneţi-mi, există posibilitatea la nivelul Europei, sau poate şi la noi, ca la un moment dat, peste o săptămînă, două, să înceapă o nouă campanie: a crescut numărul de infectări, a crescut numărul de morţi, hai să revenim la starea de urgenţă. Există posibilitatea psihologică?”

Vasile Astărăstoae: „La noi”

Ion Cristoiu: „De ce?”

Vasile Astărăstoae: „Pentru că lumea a fost atîta timp bombardată numai cu ştirile acestea şi frica deja a pătruns în om, nu a trecut. Că doar nu sîntem bolnavi psihici. Şi de o boală ne este frică, dar deja a devenit patologică. Şi eu cred, asta e părerea mea, dar am impresia că şi cei care gestionează această criză medicală, politică, economică ş.a.m.d. chiar se roagă să mai vină un val. Pentru că nu înţeleg. Au făcut foarte mult tam-tam că s-au dus nişte oameni să-şi apere drepturile în Piaţa Victoriei, că s-au dus nişte oameni în Herestrău şi acolo s-au distrat. Deci, neînţelegînd psihologia umană. Că un tînăr care stă două luni de zile închis şi nu se întîlneşte cu nimeni, se duce. În schimb, văd că la vămi este o aglomeraţie insuportabilă. Ce distanţă socială! Am văzut că la înmormîntarea Înalt Prea Sfîntului Pimen erau oameni fără mască, dar păstrau distanţa socială, dar nimeni nu spune ce se întîmplă în aceste vămi, unde 7-8 ore stai pe loc, oamenii care vin din zone care încă sînt cu potenţial epidemiologic stau acolo înghesuiţi. Păi, nu trebuia să te gîndeşti că o să vină, că era şi normal să vină dacă se deschid graniţele? Să faci în aşa fel încît să păstreze distanţa socială, să circule, traficul să fie cît mai rapid în vamă, după care îi urmăreşti în zonele în care se duc. De ce trebuie să stea 7 ore, 9 ore? Şi s-ar putea să avem un pic, dar nu din cauza celor care au fost în piaţa Victoriei, sau celor care se duc la terasă, sau celor care merg în parc, din cauza celor care au venit. Dar oricum, chiar dacă s-ar întîmpla este un pic care imediat va descreşte. Vom vedea în continuare ce se întîmplă. Aş spune să nu rişte să introducă starea de urgenţă din nou pentru că s-ar putea ca populaţia să nu mai suporte”

Ion Cristoiu: „Singura întrebare este, domnule profesor, dumneavoastră spuneţi că trebuie să convieţuim cu acest virus. Cînd vor putea oamenii, în Occident şi la noi, să nu mai poarte nici mască, nimic, nimic, mă rog doar să se spele pe mîini? Cînd vom uita noi că a fost acest virus?”

Vasile Astărăstoae: „Eu cred că într-un an de zile, un an şi jumătate ne vom obişnui cu acest nou membru al biotopului nostru, cum ne-am obişnuit cu gripa. Vedeţi, gripa vine. Nimeni nu se sperie de gripă. Deşi gripa are o mortalitate aproape echivalentă cu Covid-19, dar ne-am obişnuit cu gripa. Că facem vaccin, nici ăla nu ne protejează, pentru că vaccinul gripal acoperă iarăşi o marjă de 30-40% din populaţie. Restul, dacă se vaccinează degeaba se vaccinează. Şi totuşi ne-am obişnuit. Ştim că există, vine, că ar fi trebuit ca în memoria noastră gripa spaniolă, numită impropiu gripa spaniolă, cînd auzim de gripă, toată lumea să fugă să se închidă în casă. Auzim de gripă. Şi a mai fost în 1968 o pandemie de gripă cu mortalitate foarte mare, nu mare. Vedeţi, lumea nu a reţinut-o, memoria colectivă nu a reţinut-o, pentru că am acceptat că există şi acest virus care ne dă gripa. Aşa trebuie să acceptăm acest virus care o să ne dea Covid-19”

Ion Cristoiu: „Credeţi că noi români, şi europeni, ne-am prins că ne-au luat de proşti?”

Vasile Astărăstoae: „În momentul de faţă, 50% dintre români s-au prins. Pînă cînd va trece starea de alertă se ajunge la 60-70%, cei care s-au prins. La fel şi la europeni. Dar la europeni e mai greu. Foarte puţine ţări au luat măsurile care sînt în România. Dacă ne uităm în sudul Europei, noi avem cele mai proaste rezultate cu cele mai dure măsuri. Bulgaria, care a luat şi ea, dar la graniţă, în rest, în ţară, au fost, mai lejere, are de 4 ori mai puţine decese decît avem noi. Nu mai vorbesc de la Belarus, nu mai vorbesc de Ungaria, nu vorbesc de Polonia, nu mai vorbesc de Slovacia, că v-am spus. Şi atunci la noi ăsta este paradoxul pentru că împrăştiindu-le n-avem forţe. Resursele sînt limitate, forţele sînt limitate. Neconcentrîndu-ne pe locurile unde erau vulnerabilităţi şi vrînd să acoperim toată lumea am scăpat prin ochiul plasei. Am aruncat o plasă, prin ochi au trecut, să spunem, diferite focare epidemice. De aceea s-a întîmplat acest lucru. Se laudă că avem mai puţini morţi ca-n Occident. De aceea spun, că în ţările din Europa, acolo unde măsurile n-au fost atît de dure, pericolul acesta nu există. Olanda, Elveţia. În Elveţia, în plină pandemie, o sută de mii de italieni traversau graniţa, veneau să lucreze, plecau înapoi şi nu s-a întîmplat nici o catastrofă. Şi gîndiţi-vă din zone roşii din Italia. Că nu veneau, să spunem din zone care erau galbene. Şi nu se întîmplă nimic. Aceste ţări vor trece mai uşor şi liderii populişti vor avea mai puţină audienţă. În alte ţări însă, de exemplu în Franţa, nu ştiu ce se va întîmpla. Mai ales cu Vestele Galbene. Nu ştiu ce se va întîmpla în Spania”

Publicat: 28 mai 2020, 09:14 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă