‘Dispar ghetarii’. Anuntul socant facut de savanti. Cand se va produce dezastrul

Publicat: 20 apr. 2019, 19:38 Autor: madalina m. Life

Anuntul trist a fost facut de curand de catre oamenii de stiinta. Ghetarii asa cum ii stim nu vor mai reprezenta o realitate.

Vestea ca dispar ghetarii este una socanta, mai ales pentru specialistii care le monitorizeaza activitatea acestor masivi formati in mii de ani. Este vorba despre o noua descoperire, facuta de curand.

Cei care si-au dat seama de problema uriasa au fost oamenii de stiinta de la „Swiss Federal Institute of Technology”, din Zurich. Acestia au dat vestea foarte socanta in cadrul unui congres de geologie, care s-a desfasurat recent, in Viena, Austria.

Dispar ghetarii pana in anul 2100!

Ghetarii care acopera muntii Alpi sunt cei aflati in mare pericol. Ar putea sa dispara in urmatorii zeci de ani, fiind o problema asociata incalzirii globale. De la an la an, temperaturile medii sunt in continua crestere. Formatiunile de dimensiuni considerabile ar putea deveni doar o amintire, noteaza descopera.ro.

Dispar ghetarii pana in anul 2100! Anuntul infiorator vizeaza acest loc din lume, iar muntii Alpi sunt in pericol. Pana cand omenirea va ajunge in secolul XXII, formatiunile inghetate ar putea sa fie complet eradicate, de catre natura.

'Dispar ghetarii'. Anuntul socant facut de savanti

Scenariul este unul desprins din filme, dar cercetatorii ne asigura ca si cu demersurile necesare, tot vor disparea jumatate din ghetari, pana in anul 2050. Asadar, chit ca oamenii vor incerca sa gaseasca o solutie salvatoare, va fi practic imposibil.

In acest experiment infiorator, cercetatorii au decis sa simuleze evolutia a peste 4.000 de ghetari individuali, situati in Alpi. A fost posibil cu ajutorul unui computer, iar ca an de start s-a folosit 2017. La inceputul acestui studiu, ghetarii aveau un volum de 100 de kilometri cubi.

Cu ajutorul simularii virtuale, a fost observat exact modul in care aisbergurile se vor schimba. Au fost folosite si diverse scenarii, in care calamitatea se produce din pricina incalzirii globale. S-ar parea ca 95% dintre acestia vor disparea, daca este sa ne luam dupa cea mai negativa varianta. Se presupune si ca temperatura globala medie ar putea sa creasca cu pana la aproape 5 grade Celsius, pana in 2100!

Ceea ce inseamna ca vor mai fi prezente doar cateva bucati de gheata, de mici dimensiuni. Vor fi regasite in zone izolate, la altitudini foarte mari, este de parere Harry Zekollari, unul dintre savantii care a facut previziunile socante.

Publicat: 20 apr. 2019, 19:38 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă