Când ar putea fi disponibil medicamentul pentru COVID-19: „Este demonstrat deja că este eficace”

Publicat: 07 apr. 2020, 08:56 Autor: Hermina Hagianu News
Când ar putea fi disponibil medicamentul pentru COVID-19: Este demonstrat deja că este eficace

Organizația Mondială a Sănătății a inițiat un studiu în urma căruia bolnavii de COVID-19 din aproximativ 25-30 de țări vor fi tratați cu un medicament care „a demonstrat deja că este eficace” în lupta cu virusul ucigaş.

Anunțul a fost făcut de dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul unei intervenții pentru Observator.

„Cred că în toamnă acest produs va fi disponibil”

Potrivit lui Alexandru Rafila, medicamentul, un antiviral care în trecut a fost folosit și pentru tratarea ebola, a arătat rezultate promițătoare în lupta cu COVID-19. Drept urmare, OMS coordonează un studiu care include mai multe țări, printre care și România, în urma căruia pacienții vor fi tratați cu acest medicament.

Tratamentul ar putea fi aprobat în Europa în toamnă, în timp ce dezvoltarea pentru un vaccin va mai continua pentru încă un an, în cel mai pozitiv scenariu.

„Este vorba despre un medicament antiviral care este demonstrat deja că este eficace, în urma studiilor clinice efectuate în Statele Unite și în alte țări. Produsul se numește remdesivir și noi vom beneficia curând de acest produs în cadrul unui studiu coordonat de Organizația Mondială a Sănătății. Include circa 25-30 de țări din toată lumea și va face posibilă tratarea unor pacienți români cu acest nou produs. La sfârșitul acestui studiu, produsul să poată să primească licență din partea Autorității Americane de Profil și eu cred că în toamnă acest produs va fi disponibil în Europa, cu siguranță”a explicat Rafila.

Când ieşim din casă

Alexandru Rafila a precizat, la un post TV, în contextul în care vârful pandemiei ar urma să fie după Sărbătorile Pascale, că ”până acum am avut o creștere oarecum liniară, n-a fost o creștere abruptă, ați văzut că numărul de cazuri înregistrate zilnic a variat între 150 și 300 de cazuri, n-am avut mai mult de 300 de cazuri. Dacă acest trend va continua, ne dorim să fie așa… pentru că dacă vom avea o dublare a numărului de cazuri înregistrate zilnic, atunci o să avem o problemă cu asigurarea condițiilor de tratament.

Deocamdată, nu se pune această problemă, nu sunt supraaglomerate secțiile de ATI. Eu estimez că numărul maxim de cazuri noi, înregistrate zilnic, va fi undeva în jurul datei de 1 mai, între 25 aprilie și 1 mai, pentru că-n perioada sărbătorilor de Paște cu siguranță vor exista mai multe îmbolnăviri din cauza contactelor sociale care se vor intensifica, în ciuda recomandărilor autorităților.”

Publicat: 07 apr. 2020, 08:56 Autor: Hermina Hagianu News
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă