Amenzi STB 2019. Noile amenzi de 500 de lei au intrat in vigoare. Ce reguli trebuie sa respecti

Publicat: 28 feb. 2019, 12:09 Autor: D. C. News 3

De asemenea, potrivit noului regulament, călătorii care ocupă cu bagaje încă un loc vor primi amendă 100 de lei pentru neplata unui bilet în plus.

Amenzi STB 2019. Noile amenzi de 500 de lei au intrat in vigoare. Societatea de Transport București (STB), fostă RATB, a aplicat, de la începutul anului și până în prezent, peste 1.200 de amenzi în cuantum de 500 de lei fiecare, așa cum prevede noul regulament al companiei. Practic, noile amenzi au crescut de peste trei ori, de la 150 la 500 de lei.

Puțini sunt călătorii din București care știu că STB aplică, de la începutul anului, noile amenzi de 500 de lei, asta pentru că Municipalitatea nu a făcut un anunț oficial în acest sens. Așadar, de la îneputul anului, au fost aplicate mii de amenzi de 500 de lei.

„În perioada 1 ianuarie – 08.02.2019 s-au întocmit 1.230 procese verbale de contravenţie, în cuantum de 500 de lei fiecare”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții STB.

Amenzi STB 2019. Noile amenzi sunt de 500 de lei

Noul regulament al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), care prevede o creştere a amenzii pentru neplata unei călătorii, de la 150 la 500 de lei, a fost stabilit anul trecut. Potrivit acestuia, călătorii pot plăti jumătate din această sumă, în termen de 15 zile, iar călătorii vor avea, în continuare, posibilitatea plăţii pe loc a suprataxei de 50 de lei.

De asemenea, potrivit noului regulament, călătorii care ocupă cu bagaje încă un loc vor primi amendă 100 de lei pentru neplata unui bilet în plus.

„Ocuparea locurilor de pe scaune cu mărfuri sau bagaje fără validarea, în plus, a unui titlu de călătorie la tariful în vigoare la data efectuării călătoriei, pentru fiecare loc ocupat cu mărfurile sau bagajele respective se sancţionează cu 100 de lei”, se arată în regulament.

Amenzi STB pentru bagaje – 100 lei

Mai mult, transportarea bagajelor sau obiecelor de dimensiuni mari (lăzi, mobilier, bare metalice) va fi sancţionată cu 150 de lei.

Călătorii care vor încălca şi următoarele reguli vor fi amendaţi cu 500 de lei:

 • „- Împiedicarea în orice mod a personalului cu competenţe, desemnat de către operatorul de transport/ transportatorul autorizat, să-şi exercite atribuţiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în staţii ori la capetele de linii;
 • – agresarea fizică sau verbală a personalului cu competenţe, desemnat de către operatorul de transport/transportatorului autorizat, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în staţii ori la capetele de linii;
 • – solicitarea de deschidere a uşilor vehiculelor de transport public de persoane, între staţii sau la semafoare;
 • – angajarea de discutii cu conducatorul vehiculului de transport în comun în timpul circulatiei;
 • – impiedicarea organelor de control sa-si exercite atributiile, inclusiv refuzul de legitimare;
 • – călătoria pe scări, pe părţile laterale sau în afara caroseriei vehiculelor;
 • – Intervenţia neautorizată la aparatele/ instalaţiile vehiculului;
 • – acţionarea semnalului de alarmă fără a exista un pericol iminent pentru siguranţa vehiculului sau a călătorilor;
 • – producerea dezordinii în orice mod la urcare, la coborâre sau în interiorul vehiculului;
 • – lipirea afişelor în interiorul sau exteriorul vehiculului, precum şi în staţii, cu excepţia situaţiilor încare asemenea acţiuni sunt realizate în cadrul unor contracte comerciale semnate cu operatorii, cu autorităţile contractante sau cu ADTPBI;
 • – deteriorarea sau murdărirea sub orice formă a vehiculului;
 • – desfăşurarea unei activităţi comerciale neautorizate în interiorul vehiculului şi în staţii;
 • – fumatul şi consumul de băuturi alcoolice în interiorul vehiculului;
 • – tulburarea ordinei şi liniştei celorlalţi călători.
 • – aruncarea de obiecte de orice fel pe fereastra ori uşa vehiculului;”, se arată în noul regulament STB.
Publicat: 28 feb. 2019, 12:09 Autor: D. C. News 3
Pe aceeași temă