Un vultur plesuv, specie disparuta de peste 100 de ani din Romania, a fost gasit intr-o curte din Vrancea! Era monitorizat prin GPS si l-au ridicat imediat jandarmii!

Publicat: 18 Apr. 2019, 17:21 Ciao.ro

Pasarea era obosita pentru ca zbura din Spania si se pare ca s-a oprit in Romania inainte sa ajunga in Bulgaria. Era monitorizat prin GPS de ornitologii bulgari.

Vultur plesuv, disparut de 100 de ani din Romania, a fost gasit in Vrancea! Vulturul plesuv a disparut de aproape 100 de ani din Romania si este pentru prima data cand un exemplar este vazut pe teritoriul tarii noastre.

Epuizat după un zbor lung și ușor rănit la o aripă, vulturul pleșuv negru a poposit în curtea unui localnic din localitatea Câmpineanca, județul Vrancea. Localnicul a apelat serviciul de urgență 112, un echipaj al jandarmeriei a capturat exemplarul iar aceștia au anunțat echipa de intervenție a Centrului pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice din Focșani, care a preluat exemplarul de vultur pleșuv negru, oferindu-i-se îngrijirea de specialitate necesară.

Vultur plesuv, disparut de 100 de ani din Romania, a fost gasit in Vrancea!

Imediat s-a aflat ca exemplarul de vultur plesuv provine din Spania si este monitorizat prin GPS si face parte dintr-o incercare de repopulare cu aceasta specie in Bulgaria.

„Vulturul pleşuv negru este o specie care a dispărut din zona noastră de foarte mult timp, din câte am înţeles de la începutul secolului XX. Exemplarul de care vorbim provine din Spania şi a ajuns să fie eliberat în Bulgaria, în încercarea de a repopula zona respectivă cu o populaţie stabilă, o populaţie cuibăritoare. Pasărea a aterizat în Vrancea din cauza faptului că s-a extenuat din pricina zborului foarte lung. El a venit dinspre Ucraina şi tranzita România în drum către casă, către Bulgaria”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, George Vlad, medic veterinar al ACBD.

„Sunt, din câte am înţeles, mai multe exemplare în Bulgaria. Două dintre ele au binevoit să facă o plimbare un pic mai lungă si au ajuns în România, unul la noi în centru şi unul se află în grija colegilor de la grupul Milvus, cei care ne-au şi anunţat de fapt de prezenţa vulturului în zona noastră. Ei ţin legătura cu cei care au implementat proiectul în Bulgaria”, a spus George Vlad.

„Din cauza călătoriei foarte lungi şi probabil din cauza faptului că nu s-a hrănit foarte bine în acest timp, s-a extenuat şi a ajuns la sol. El a fost monitorizat de bulgari, care au observat că a poposit un timp foarte lung într-un anume loc, atât el cât şi celălalt vultur care a poposit undeva lângă Sibiu. Nouă (ACDB – n.red.) ni s-a cerut ajutorul pentru că pasărea se afla foarte aproape de noi”, a mai precizat George Vlad.

Publicat: 18 Apr. 2019, 17:21 Ciao.ro
Pe aceeași temă