Vinerea Mare – traditii si obiceiuri importante. Ce NU ai voie sa faci, azi!

Publicat: 26 apr. 2019, 14:49 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Vinerea Mare - traditii si obiceiuri importante. Ce NU ai voie sa faci, azi!

Azi e ultima zi din Postul Pastelui sau Postul Mare, cum i se mai spune. Se mai numeste Vinerea Patimilor sau Vinerea Seaca, fiind zi de post negru.

Vinerea Mare – traditii si obiceiuri importante. Azi este o zi aliturtgica. Azi, la biserica, se scoate Sfantul Epitaf din altar si se pune pe o masa, in mijlocul bisericii. Acest lucru are, ca semnificatie, coborarea lui Iisus de pe Cruce si pregatirea trupului sau pentru inmormantare.

In fiecare seara de Vinerea Mare se canta Prohodul. Credinciosii care merg la biserica asista la toata slujba. In seara asta se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf, ca o procesiune de inmormantare. Epitaful reprezinta trupul lui Iisus Hristos, iar masa este mormantul.

Vinerea Mare – traditii si obiceiuri importante

Vinerea Mare - traditii si obiceiuri importante. Ce NU ai voie sa faci, azi!
Vinerea Mare – traditii si obiceiuri importante. Ce NU ai voie sa faci, azi!

Iisus Hristos a fost rastignit pe cruce in Vinerea Mare. In aceasta zi NU se ara, nu se seamana, nu se sadesc pomi. Traditia spune ca nu vor avea rod plantele semanate in aceasta zi. Femeile NU au voie sa coaca, sa coasa, sa teasa, sa spele, sa toarca. Cine nu munceste in Vinerea Mare nu va avea dureri de cap. In plus, vor avea noroc tot anul.

In comunitatile traditionale, Vinerea Mare ar deschide un timp al haosului. E ziua in care oamenii au ramas fara protectia divina. Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri de rand, de peste an. Inainte, oamenii tineau post negru in aceasta zi sfanta.

In Vinerea Mare se merge la biserica

Vinerea Mare - traditii si obiceiuri importante. Ce NU ai voie sa faci, azi!Cine face sau spune rele in Vinerea Mare, e pedepsit inzecit de Dumnezeu. In unele zone ale tarii, oamenii isi afuma cu tamaie casele si pomii. Asa le feresc de boli, daunatori sau alte napaste. Daca ploua in Vinerea Mare, va fi an imbelsugat, daca nu ploua, va fi mare saracie.

In aceasta zi NU se mananca urzici. Credinta spune ca Iisus a fost batut cu aceasta planta. Oamenii tin post negru pentru a se vindeca de boli. Cred ca postirea ii va face sanatosi tot anul. Inainte de rasarit, la tara, oamenii alearga prin roua in picioarele goale. Cand nu se spala in Saptamana Mare? Traditii si superstitii de Paste!

In Vinerea Mare nu se munceste

Altii se scaldau in ape curgatoare. Se zice ca, cine se scufunda de 3 ori in apa rece, va fi sanatos si va avea noroc tot anul. Baile sunt purificatoare si se fac pentru intampinarea Sambetei Invierii. Traditia se mai pastreaza in anumite zone din tara. Traditii si obiceiuri in Saptamana Patimilor. Ce NU ai voie sa faci joi si vineri, in mod special!

Peste noapte, oamenii strigau in sat. Toti satenii erau satirizati in colectiv, pe timp de noapte. Cine ramanea nestrigat, primea o mare onoare. Cine era striga, ramanea fara putere, informeaza evz.ro. 

Publicat: 26 apr. 2019, 14:49 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Pe aceeași temă
×