Vestea bună aşteptată de toată lumea! Vaccinul anti-COVID ar putea fi gata anul acesta

Publicat: 29 iul. 2020, 09:16 Autor: Elena Arhiva
Vestea bună aşteptată de toată lumea! Vaccinul anti-COVID ar putea fi gata anul acesta

Vaccinul împotriva Covid-19 al companiei Moderna ar putea fi disponibil pentru utilizare pe scară largă până la sfârşitul anului, au declarat luni oficiali ai companiei americane, după anunţarea începerii fazei finale a unui studiu clinic.

Moderna, care nu a mai lansat vreun vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari din partea guvernului american, care contribuie la finanţarea activităţilor de dezvoltare a mai multor vaccinuri candidate, în cadrul programului Operation Warp Speed, potrivit News.ro.

Peste 150 de vaccinuri candidate pentru noul coronavirus se află în diverse faze de dezvoltare, iar circa două duzini sunt pregătite pentru testarea pe oameni. Pfizer şi Johnson & Johnson lansează în această lună studii clinice în faze avansate pentru vaccinurile lor pentru Covid-19. AstraZeneca a anunţat că va începe în această vară studii clinice pe scară largă a vaccinului său candidat pe care îl dezvoltă în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford.

“Să avem un vaccin sigur şi eficace distribuit până la sfârşitul anului 2020 este un obiectiv ambiţios, dar este obiectivul corect pentru poporul american”, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH), Francis Collins, într-un comunicat în care a fost anunţat studiul clinic de fază a III-a al Moderna.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: „sănătatea nu reprezintă un cost, ci o investiţie”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a prezentat în fața Comisiei de sănătate situația actuală a pandemiei și a făcut apel la guvernele statelor membre să îşi consolideze capacităţile de intervenţie, pregătire şi răspuns.

„Învăţăm cu toţii în cel mai greu mod cât de important este să fim pregătiţi. Pandemia ne arată cât de esenţial este ca guvernele, la orice nivel, inclusiv la cel local, să îşi consolideze capacităţile de intervenţie, pregătire şi răspuns. Mai mult ca orice, pandemia ne arată că sănătatea şi siguranţa sanitară nu sunt un lux. Ele sunt fundamentul dezvoltării sustenabile, a stabilităţii şi siguranţei. În final, sănătatea nu reprezintă un cost, ci o investiţie.

Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm este cea a investiţiei în pregătire şi în funcţii ale sănătăţii publice esenţiale, în special în asistenţa medicală primară. OMS a făcut apel către toate ţările să crească cheltuielile pentru asistenţa medicală primară până la cel puţin 1% din PIB, fie prin investiţii, realocări sau ambele”, a spus directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus virusul va infecta mult mai multă lume, dacă Guvernele lumii nu vor lua măsurile necesare. „Test, Trace, Isolate and Quarantine”, este mesajul OMS, care recomandă astfel testările, urmărirea acestora, izolarea şi carantina.

„Toţi vrem ca acest lucru să se încheie. Toţi vrem să ne revenim la vieţile noastre. Dar adevărul este că nu suntem deloc aproape de final. Deşi în multe ţări s-au făcut progrese, adevărul este că pandemia se răspândeşte la nivel global”, a declarat şeful OMS

Publicat: 29 iul. 2020, 09:16 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă