Puiutii astia de urs care au ramas orfani iti vor topi inima. Sunt atat de simpatici si cineva s-a gandit sa faca un orfelinat special pentru ei!
Singurul centru de reabilitare a ursilor orfani din Europa este in România! În Munții Hășmașului se află, încă din 2004, singurul centru pentru reabilitarea ursuleților orfani din Europa. Peste 150 de ursuleti au fost salvati din padure la varste foarte fragede si crescuti intr-un mediu care sa-i ajute sa-si deprinda toate abilitatile pentru a supravietui in salbaticie.
Se intampla destul de rar ca ursuletii sa fie singuri si sa se piarda de mama lor, dar atunci cand apar cazuri de genul aceasta ursuletii sunt imediat adusi la „orfelinat”. Aflat la 1.400 de metri altitudine, la marginea Parcului Național Cheile Bicazului-Hașmaș, foarte aproape de unde izvorăște râul Olt, dar suficient de departe de o așezare umană, orfelinatul se întinde acum pe 20 de hectare și poate găzdui maximum 20 de ursuleți orfani.
Locul unde sunt crescuti ursuletii este zona restrictionata pentru public si incercuita cu gard electric pentru a-i proteja pe ursuleti de alte animale salbatice sau sa se piarda in padure. Puii raman orfani de cele mai multe ori din cauza taierilor de paduri, a vanatorii ilegale a ursoaicelor dar si a accidentelor feroviare sau auto. O alta cauza este ca unii dintre ei sunt capturati si dusi in gradini zoologice, la circuri sau folositi ca material de fotografii turistice si traiesc toata viata in captivitate.
În prezent, orfelinatul de la marginea Parcului Național Cheile Bicazului-Hașmaș găzduiește șapte pui care au puțin peste un an, veniți la centru anul trecut, și trei micuți de doar câteva săptămâni, care cântăresc cam câte trei, patru kilograme fiecare. Puii sunt acceptați la orfelinat numai până la mijlocul lui iunie. După această perioadă sunt prea mari ca să se integreze în grupul de ursuleți deja format.
Cei doi barbati care se ocupa de acest centru de reabilitare al ursuletilor se numesc Leonardo Bereczky si Gabriel Galgoczy si amandoi isi petrec o buna parte din viata departe de comunitate si stand alaturi de ursuleti in mijlocul padurii. Coboara in sate chiar si o data la 10 zile pentru aprovizionare, iar in rest incearca sa faca public efortul lor de a-i salva pe ursi pentru ca au nevoie de cat mai multi donatori.
Principiul de bază al Orfelinatului și, poate, cel mai important aspect din procesul de reabilitare este contactul minim al ursuleților cu omul. Doar doi oameni au contact cu puii pe parcursul procesului de reabilitare care durează maxim doi ani.