Premiera medicala mondiala! O pacienta cu HIV si-a donat rinichiul unui barbat care sufera de aceeasi boala. Cum a fost posibil VIDEO

Publicat: 31 mart. 2019, 16:52 Autor: madalina m. Life

Femeia a devenit automat prima donatoare de rinichi din lume, care sufera si de HIV.

S-ar parea ca maladia nu a stat in calea decizie sale.

Mai exact, aceasta premiera medicala mondiala a avut loc la spitalul „Johns Hopkins Medicine” din orasul american Baltimore. O femeie cu HIV si-a donat rinichiul sanatos unui alt pacient care sufera de aceasta boala.

Barbatul a dorit sa ramana in anonimat. S-ar parea ca cei doi nu au dorit sa aiba parte de publicitate, din cauza problemei medicale delicate. Femeia originara din Atlanta a devenit astfel primul donator de rinichi din lume care are si HIV.

Specialistii din respectivul spital american au transplantat organul sanatos unui alt pacient cu HIV. Atat donatoarea, cat si cel care a beneficiat de rinichiul sanatos, se afla in recuperare, dar se simt bine.

Femeia si-a donat rinichiul sanatos unui barbat!

O pacienta cu HIV si-a donat rinichiul unui barbat care sufera de aceeasi boala

Este primul caz inregistrat si documentat de catre specialisti cand se intampla asa ceva, noteaza descopera.ro. Nina Martinez, de 36 de ani, este un consultant in domeniul sanatatii. Donatoarea a fost infectata cu HIV in anul 1983, pe cand avea doar sase saptamani de viata. S-a imbolnavit dupa ce a primit o transfuzie cu sange infectat. La acel moment, sangele nu ajungea sa fie verificat impotriva acestei boli.

Donatoarea a fost laudata datorita curajului ei. Chirurgul care a operat-o pe femeie, alaturi de dr. Dorry Segev, profesor la spitalul mentionat anterior, au fost de parere ca e vorba de o operatie istorica. „Este o incununare a succesului avut in domeniul tratarii HIV”, a spus specialista.

Transplantul impresionant a fost realizat la inceputul acestei saptamani. Pana in prezent, organele care au fost transplantate de la pacienti cu HIV proveneau doar de la donatori aflati in moarte cerebrala. S-ar parea ca Ninei Martinez i-a venit aceasta idee, dupa ce s-a uitat la un episod din serialul „Grey’s Anathomy”. In show-ul TV era tratat un subiect similar.

Doar in Statele Unite ale Americii exista peste un milion de oameni bolnavi cu HIV. Interventia medicala in premiera asupra femeii a reprezentat o diminuare a stigmatului care ajunge sa fie aruncat asupra acestei boli.

Publicat: 31 mart. 2019, 16:52 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă