Vitamina D in exces e periculoasa. Ce se intampla in organism cand iei prea multa

Publicat: 27 Mar. 2019, 14:25 Retete & Diete

Este cunoscut faptul ca deficitul de Vitamina D ne poate face rau, insa si excesele sunt nocive, in cazul acestor suplimente.

Vitamina D este vitala pentru organismul uman deoarece ne ajuta oasele sa se mentina sanatoase si contribuie la regenerarea celulara. Totodata, daca vrei sa ai un sistem imunitar puternic si obisnuiesti sa consumi Vitamina D in exces, poate produce un dezechilibru grav.

Ca orice exces, si o astfel de supradoza e periculoasa. Pot aparea anumite efecte nedorite, de aceea nu trebuie intrecuta o anumita limita. De asemenea, Vitamina D e benefica si pentru reducerea inflamatiilor, in cazul in care suferiti accidentari. Ce schimbari majore se produc in organismul tau daca incepi sa consumi 2 oua pe zi!

Vitamina D in exces este periculoasa pentru organism!

Nu foarte multe persoane stiu insa ca doza zilnica recomandata este cuprinsa intre 600 si 800 IU (unitati internationale). Mai mult, organismul reuseste sa absoarba in trei moduri aceasta vitamina. Unul dintre ele este expunerea la soare, dar si din alimentatie sau suplimente alimentare.

vitamina d in exces e periculoasa

Atunci cand ne expunem la soare ne asiguram o doza importanta de Vitamina D. Asta deoarece pielea intra in contact cu lumina solara si produce substanta in organism. Este recomandata o expunere intre 5 si 30 de minute, de 2-3 ori pe saptamana. Trebuie evitat si intervalul orar 10-16, cand radiatiile UV sunt la o mare intensitate si devin periculoase.

Cand exageram cu dozele de administrare de Vitamina D avem de-a face cu o supradoza. Organismul uman are o toleranta crescuta la exces, iar astfel pot fi suportate 4000 IU pe zi. Cand este depasita doza zilnica cu mult, apar probleme la nivelul anumitor organe. Suplimentele alimentare duc de obicei la supradoza de acest tip. Cel mai puternic fruct din lume e mai bun decat portocalele! E plin de antioxidanti si vitamina C

In ceea ce priveste reactiile adverse, Vitamina D in exces poate sa provoace pietre la rinichi. Daca sunt consumate prea multe suplimente de calciu si Vitamina D, creste riscul de formare a pietrelor, mai ales in randul femeilor ajunse la menopauza.

Vitamina D in exces creste riscul de cancer si in unele cazuri oamenii devin mai repede predispusi sa se imbolnaveasca. Este vorba despre unele tipuri ale acestei maladii, printre care se numara si cel pancreatic. Supradoza mai duce si la hipercalcimie. Calciul in exces poate sa formeze depozite pe artere, ceea ce cauzeaza anumite probleme renale.

(sursa: medicalnewstoday.com)

Publicat: 27 Mar. 2019, 14:25 Retete & Diete
Pe aceeași temă