Postul Pastelui 2019. Cand incepe si ce nu ai voie sa faci in aceste zile

Publicat: 09 Mar. 2019, 15:01 Life
Postul Pastelui 2019. Cand incepe si ce nu ai voie sa faci in aceste zile

Cel mai lung si cel mai aspru post de peste an este acesta. Cei care il tin au de indurat peste o luna de post trupesc si sufletesc.

Postul Pastelui 2019 incepe pe data de 11 martie. Se va termina, evident, in ziua Pastelui, cand toti credinciosii se vor spovedi si impartasi. Dupa slujba si oranduielile crestine, acestia vor merge acasa si vor servi masa alaturi de familie si cei dragi.

Postul Pastelui incepe pe 11 martie 2019. Credinciosii vor serba Pastele ortodox pe 28 aprilie 2019. Este perioada din an in care toti crestinii se pregatesc de curatenia trupeasca. E perioada in care oamenii se abtin de la produse de origine animala, placeri trupesti si ganduri rele.

Postul Pastelui 2019 – cand incepe si ce nu ai voie sa faci

Postul Pastelui 2019. Cand incepe si ce nu ai voie sa faci in aceste zile
Postul Pastelui 2019. Cand incepe si ce nu ai voie sa faci in aceste zile

Dupa cum v-am povestit despre postul negru, in aceasta perioada se tine post alimentar, trupesc si spiritual. Cei care aleg sa tina post, se abtin de la alimente de origine animala (lactate, carne, oua etc). Cine poate, tine post negru in fiecare zi de miercuri si/sau vineri a tuturor saptamanilor de pana la paste.

Pe langa abtinerea de la mancare, credinciosii se abtin si de la placerile trupesti. In plus, preotii ne recomanda sa renuntam si la fumat sau cafea. Pe langa cele materiale si trupesti, preotii sustin ca postul se tine si spiritual. Nu avem voie in Postul Pastelui sa lasam gandurile rele sau negre sa ne cuprinda, dar nici sa barfim sau sa vorbim urat.

Cum se posteste in Postul Pastelui 2019

Miercuri se ajuneaza pana seara, dupa săvârşirea Liturghiei Darurilor. Se mananca paine si legume fierte, fara ulei. In primele 5 zile din saptamana se mananca uscat o data pe zi, seara, dupa ce apune soarele. In weekend se mananca de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

  • în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna prima) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
  • la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri)
  • ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor

Postul Pastelui 2019 – dezlegare la peste

Postul Pastelui 2019. Cand incepe si ce nu ai voie sa faci in aceste zile
Postul Pastelui 2019 incepe pe 11 martie

La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește. Daca Bunavestire cade in primele 4 zile din Saptamana Patimilor, se dezleaga numai la ulei si vin. Daca e sa cada vineri sau sambata, se dezleaga numai la vin.

Postul Pastelui in 2019 – fara nunti si botezuri

De pe data de 11 martie pana pe 28 aprilie, inclusiv, preotii nu oficializeaza slujbe de nunti sau botezuri. Pe langa perioadele de post, aceste evenimente nu se onoreaza de Biserica in zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne (3 – 9 martie), în Săptămâna Luminată (29 aprilie – 5 mai).

Ce nu ai voie sa faci in Postul Pastelui

  • In aceasta perioada, crestinii nu au voie sa cante si sa danseze. Perioada de post aminteste de suferintele lui Iisus Hristos, pe cruce. De aceea trebuie sa fim cat mai umili si smeriti. Petrecerile nu sunt deloc indicate, dar nici iesirile in oras.
  • In aceasta perioada, e indicat sa ne limitam interactiunea cu oamenii, asemeni lui Iisus care a fost privat de libertate si cei apropiati.
  • De la post sunt scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii. Pot tine doar postul spiritual și de rugăciuni.

Rugaciune in Postul Pastelui 2019

  • Credinciosii vor rosti aceasta rugaciune scurta zilnic, de cate ori pot sau au nevoie: „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!”

Sursa: crestinortodox.ro

Publicat: 09 Mar. 2019, 15:01 Life
Pe aceeași temă