Postul negru. In ce consta postul total si cate tipuri de post exista, de fapt!

Publicat: 08 Mar. 2019, 17:05 Life
Postul negru. In ce consta postul total si cate tipuri de post exista, de fapt!

In curand intram in postul Pastelui si toti credinciosii se vor abtine de la alimente de origine animala, de la ganduri si fapte rele, dar si de la limbaj urat.

Postul negru este o forma de curatare trupeasca si sufleteasca. NU este recomandat deloc copiilor, batranilor sau persoanelor care sufera de diverse boli sau afectiuni temporare. Conform doxologia.ro, postul negru este o impacare a omului cu Dumnezeu. Este o jertfa trupeasca unita cu milostenia.

In aceasta perioada, cei care tin post negru se roaga acasa. Cand merg la biserica, acestia duc daruri la Sfantul Altar. Scopul postului negru este de a smeri sufletul si a il impaca pe om cu Dumnezeu. Prin potolirea poftelor trupesti, renuntarea la produse de origine animala si rugaciune, crestinii obtin harul Duhului Sfant.

Ce este postul negru

Postul negru. In ce consta postul total si cate tipuri de post exista, de fapt!
Postul negru. In ce consta postul total si cate tipuri de post exista, de fapt!

Postul negru este abtinerea de la mancare sau bautura, timp de cateva ore. Cei mai multi credinciosi refuza mancarea sau bautura pe timp de zi. De la rasaritul soarelui si pana la apus, acestia nu consuma deloc alimente sau bauturi. Cei care nu se pot abtine aleg sa consume doar apa in aceasta zi.

Postul negru nu este pentru oricine. Cei cu probleme de sanatate, cei batrani si copiii nu au voie sa il tina. Puteti alege sa tineti post negru pe timp de zi si sa mancati o masa pe timp de seara. Daca nu puteti tine post mai mult de o zi, nu va chinuiti organismul.

Postul este numit de Sfinţii Părinţi „aripa rugăciunii”. Impreună cu milostenia, ridică pe om la tronul lui Dumnezeu. Postul ajută pe creştin să facă rugăciunea mai cu uşurinţa.

Cate tipuri de post exista

Postul negru. In ce consta postul total si cate tipuri de post exista, de fapt!
Postul negru si cate tipuri de post exista

După asprimea lui, postul poate fi de mai multe feluri:

  • post desăvârşit (total, negru)
  • post de o zi
  • post de mâncăruri de dulce
  • post „împărătesc”, adică mâncare zilnică cu înfrânare, o dată pe zi, nu până la săturare (Părintele Ilie Cleopa).

Postul negru – cele 10 reguli ale Parintelui Ilarion argatu

Postul negru. In ce consta postul total si cate tipuri de post exista, de fapt!1. În ziua în care ajunezi sau ţii post negru nu mănânci nimic toată ziua.

2. În zilele de post, nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă. Îţi învingi orgoliile, îţi stăpâneşti firea, treci cu vederea orice umbră a răului sau a răutăţii cuiva, rabzi şi ierţi orice. Altfel, ţi-a “furat” diavolul postul, degeaba mai posteşti.

3. Postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate.

4. Nu trebuie să dormi în ziua postului, pentru ca nu cumva, diavolul să “râdă” că ai vrut să treacă mai uşor şi mai repede postul ca să nu simţi osteneala şi greutatea lui.

5. Nu te duci în vizite în ziua când posteşti, pentru a nu fi servit cu ceva de mâncare şi să te descoperi că posteşti. Când posteşti, nu trebuie să spui la nimeni şi să nu ştie nimeni, adică „când posteşti închide-te în cămara ta, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”.

6. Mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mănânci în acea zi împarte-o la săraci, n-o păstra pentru când ai să termini de postit. Diavolii pot să râdă şi să zică că ai făcut economie sau că ai recuperat ce trebuia să consumi. Postul întotdeauna trebuie însoţit de milostenie. Dacă eşti sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând.

7. Dacă te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă.

8. Dacă nu poţi duce postul toată ziua şi-l întrerupi, atunci nu mânca mai mult decât o singură masă şi tot de post. Dacă ai mâncat prea mult diavolii ţi-au furat postul, spunând că ai mâncat cât pentru toată ziua în care ai postit.

9. Nu poţi întrerupe postul la orice oră. Dacă ţii post pentru izbăvire de vrăji şi descântece, pentru că vrăjitorii au anumite ore când îi trimit pe diavoli la treabă, trebuie să ţii cont de acest lucru. Unii trimit la ora 15.00, alţii la ora 18.00, la ora 21.00, la ora 24.00. Trebuie să duci postul până la aceste ore pentru ca să te găsească în post şi să poţi respinge loviturile vrăjitorilor.

10. Postul-ajunare începe la ora 18.00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24.00. Cine nu poate duce până la ora 24, se poate opri aşa cum am arătat, la ora 15.00, la ora 18.00, la ora 21.00. Ora până la care duci postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, şi anume: la ora 12.00 – a fost răstignit; la ora 15.00 – şi-a dat duhul pe Cruce; la ora 18.00- a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat; la ora 21.00- s-a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită; la ora 24.00 – s-a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad.

Postul negru si beneficiile lui

Postul negru aduce beneficii şi asupra sănătăţii,fiind o adevărată cură de detoxificare a organismului. Pentru unele persoane,renunţarea la mâncare şi la băutură poate să aibă urmări grave,aşa că nu le este recomandat femeilor însărcinate,copiilor,vârstnicilor şi celor care au probleme de sănătate. Înainte de a ţine post negru,este indicat să ceri sfatul medicului.

Sursa: adevarul.ro / clickpentrufemei.ro

Publicat: 08 Mar. 2019, 17:05 Life
Pe aceeași temă