Poliţia dresează câini pentru depistarea Covid-19. Ce țară a recurs la această metodă

Publicat: 15 iul. 2020, 13:08 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Poliţia dresează câini pentru depistarea Covid-19. Ce țară a recurs la această metodă

Poliţia din Chile dresează câini pentru depistarea Covid-19. Au fost selectaţi patru câini un labrador şi trei golden retriever, folosiţi în mod normal pentru detectarea de droguri, bombe sau persoane dispărute.

Câinii sunt dresaţi acum pentru detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Programul, o colaborare între poliţia chiliană şi Universitatea Catolică din Chile, a fost creat pentru a profita de capacitatea olfactivă uriaşă a câinilor, în urma unor experimente dezvoltate deja în Franţa.

„Virusul nu are miros, ci infecţia generează o modificare metabolică în diferite organe şi, în acest răspuns fiziologic al organismului, sunt generaţi compuşi asociaţi cu sulfaţii, pe care câinii i-ar detecta”, a spus Fernando Mardones, profesor de epidemiologie veterinară la Universitatea Catolică.

„Aspectul important al acestui studiu ştiinţific este că permite câinilor să devină bio-detectori şi să detecteze rapid acest tip de boală”, a spus un specialist.

Marţi, Chile a înregistrat 1.865 de noi contaminări cu COVID-19, cel mai mic număr în două luni, totalizând 319.493 infectaţi începând cu 3 martie, când a fost înregistrat primul caz în ţară.

Peste jumătate dintre pacienţii cu coronavirus au dezvoltat disfuncții ale inimii

Cercetătorii Universităţii Edinburgh au studiat rezultatele ecografiilor cardiace a 1.216 pacienţi cu coronavirus, din 69 de ţări. La 55% dintre aceștia, inclusiv cei care aveau boli cardiace preexistente, au fost observate modificări ale modului în care funcționează inima. La un caz din şapte au fost observate anomalii severe.

Dintre cei 1.216 pacienţi examinaţi, 901 nu aveau anomalii cardiace înainte de efectuarea studiului. Dintre pacienţii care nu aveau boli cardiace preexistente, 46% au dezvoltat anomalii, iar 13% dintre disfuncţiile observate sunt severe. Modificările au fost observate prima dată la pacienţi bolnavi de Covid-19, iar cercetătorii cred că sunt cauzate de această boală, potrivit Mediafax.

„Se ştie că formele severe de gripă afectează inima, dar am fost surprinşi să vedem atât de mulţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care au disfuncţii cardiace severe. Acum trebuie să înţelegem mecanismul care provoacă anomaliile, să vedem dacă problemele sunt reversibile şi ce efecte cardiace rămân pe termen lung din cauza bolii Covid-19”, a declarat profesorul Marc Dweck.

Publicat: 15 iul. 2020, 13:08 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă