COVID-19 nu iartă pe nimeni! Mărturiile halucinante ale unor pacienţi sănătoşi răpuşi de boală în câteva ore: „Când m-am uitat pe radiografie m-am crucit“

Publicat: 21 Jul. 2020, 10:41 Arhiva
COVID-19 nu iartă pe nimeni! Mărturiile halucinante ale unor pacienţi sănătoşi răpuşi de boală în câteva ore: „Când m-am uitat pe radiografie m-am crucit“

Când au apărut primele cazuri de coronavirus, medicii din întreaga lume susţineau că publicul ţintă al bolii provocate de noul coronavirus sunt vârstnicii care au şi alte afecţiuni medicale, însă timpul a arătat că şi tinerii sănătoşi pot fi răpuşi de COVID-19.

Medicii spun că au fost şocaţi atunci când au văzut radiografii pulmonare ale unor pacienţi tineri, asimptomatici, dar care aveau plămânii ”plin de lichid”.

”Semnele acestea nu apar imediat. Am observat noi că în a treia sau a patra zi apare febra destul de des, durere în piept, tuse şi unii îşi aduc aminte de un episod de rinită, de curgere a nasului.  Virusul se focalizează în mucoasa nazală, apoi coboară în faringe şi la ghinionişti coboară în plămâni. Vreau să vă spun că sunt pacienţi asimptomatici la care, când m-am uitat pe radiografie, m-am crucit. Pacientul nu avea simptome. Probabil nu a urcat repede pe nişte scări sau n-a dat la bicicletă. În momentul în care m-am uitat la radiografie, o treime din plămini era inundată de lichid”, a declarat medicul Bogdan Nica, fostul director al DSP Prahova, în prezent director în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Pacienți sănătoși răpuși de noul coronavirus

Faptul că evoluţia bolii provocată de noul coronavirus este imprevizibilă o dovedesc şi cazurile unor tineri din România care s-au stins în câteva ore, deşi nu sufereau de alte afecțiuni medicale.

Unul dintre cazurile care au stârnit multe controverse a fost al unui asistent medical din Craiova, testat pozitiv pentru COVID-19 în timp ce se afla cu soţia şi cei doi copii în vacanţă la mare. Florin Cazacu în vârstă de 45 de ani a început să se simtă slăbit, motiv pentru care, în 6 iulie, s-a prezentat la spital. După ce a fost testat pozitiv, a fost internat la Spitalul Judeţean Constanţa. A stat internat în sectia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa până pe data de 18 iulie, când s-a înregistrat decesul. Diagnosticul a fost de infecţie cu SARS-CoV-2, formă severă. Imediat după internarea bărbatului, au fost testaţi atât soţia, cât şi cei doi copii, rezultatele testelor fiind pozitive în cazul tuturor.

Un caz similar care i-a şocat, de asemenea, pe medici a fost cel al unei femei în vârstă de 39 de ani, din judeţul Alba. A ajuns în data de 21 iunie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, cu simptome specifice bolii COVID-19: febră 38,1 grade Celsius, dispnee, tuse seacă, paloarea tegumentelor cu debut de trei zile. Starea pacientei s-a depreciat brusc, iar medicii nu au mai reuşit să o salveze, deşi femeia nu suferea de o altă boală.

„Plămânii arătau extrem de rău, era o pneumonie extinsă bilaterală cu acumulări în alveole, practic foarte puţin din plămâni mai era, restul era compromis. Pacienta practic nu mai avea suprafaţă pulmonară cu care să respire. Manifestările acestei boli sunt neaşteptate. Aici nu prea văd o soluţie în cazul acesta, că s-ar fi putut face ceva. De obicei, formele astea grave cam aşa se întâmplă, pacienta este relativ bine şi dintr-o dată se prăbuşeşte. Aşa s-a întâmplat şi în cazul ăsta”, a declarat la Digi24 Dan Crainic, director medical al Spitalului de Urgenţă Alba Iulia.

Publicat: 21 Jul. 2020, 10:41 Arhiva
Pe aceeași temă