Ce se întâmplă, de fapt, la autopsii! Directorul medical al Spitalului Colentina vorbește deschis despre persoanele care mor din cauza coronavirusului

Publicat: 21 Jul. 2020, 08:29 Arhiva

Ce se întâmplă după ce o persoană infectată cu noul coronavirus moare? Ce spune Sabina Zurah, directorul medical al Spitalului Colentina.

”Declarația colegului din Bulgaria e puțin scoasă din context. El precizează că nu există markerii imunhitochimici care să permită indentificarea pe fragmentele de țesut, pe lamele de examinat la microscop, pe care noi le facem din țesutul recoltat la necropsie, existența virusului. Dar faptul că nu există acest marker care să imi permită să spun că țesutul a fost infectat cu COVID, asta nu înseamnă că aceasta e singura modalitate prin care se confirmă existența virusului. Pacientul are teste pozitive de PCR în timpul vieții, în cursul necropsiei se poate recolta fragment de țesut proaspăt, de plămân pentru analiză de realtime PCR, se pot face identificări inclusiv pe țesutul la parafină, dar cu mare grijă”, a spus Sabina Zurah pentru Antena 3.

Sabina Zurah: ”Trebuie să știți că din toate lichidele biologice pe care le avem în corp, lichidul de la nivel bronhioalveolar are risc de contagiozitate de 96%”

S-a reușit realizarea unui ”portret robot” al pacientului care moare, pozitiv fiind cu noul coronavirus. Așa cum spune și directorul medical de la Spitalul Colentina, Sabina Zurah, virusul atacă plămânii, în principal.

”Până acum am făcut patru autopsii. Să vă precizez cadrul legislativ în care se pot face autopsii. În situațiile în care diagnosticul este clar, există testare realtime de PCR care confirmă și reconfirmă infecția cu COVID, tabloul clinic este tipic de COVID, autopsia nu mai e necesară. Cuvintele din ordinul de ministru 570/2020 sunt foarte clare, autopsia nu mai e necesară. Motivele prin care legiuitorul explică această afirmație se referă la riscul pe care îl are personalul medical care urmează să facă autopsia, de contaminare. Trebuie să știți că din toate lichidele biologice pe care le avem în corp, lichidul de la nivel bronhioalveolar are risc de contagiozitate de 96%”, a mai spus medicul.

”Persoanele pe care le-am autopsiat au murit în mod clar de Covid, a mai spus Sabina Zurah.

Publicat: 21 Jul. 2020, 08:29 Arhiva
Pe aceeași temă