Simptomele coronavirusului persistă și la două luni de la vindecare. Care sunt efectele secundare ale infecției COVID-19

Publicat: 20 iul. 2020, 10:25 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Simptomele coronavirusului persistă și la două luni de la vindecare. Care sunt efectele secundare ale infecției COVID-19

Tot mai multe informații apar în ultima perioadă despre temutul coronavirus. Un studiu recent scoate la iveală detalii îngrijorătoare, despre simptomele care s-ar putea menține până la două luni de la vindecare, în special în cazul pacienților internați și intubați.

Cercetarea a apărut în Journal of the American Medical Association și a fost realizată pe un eșantion de 143 de foști pacienți diagnosticați cu COVID-19. Majoritatea celor infectați au fost internați pentru o perioadă de două săptâmâni, iar o parte dintre aceștia au fost chiar intubați din cauza problemelor respiratorii.

După ce li s-au efectuat testele repetate și pacienții au fost declarați vindecați de coronavirus, peste 40% dintre cei analizați au precizat că se mai confruntă cu probleme de respirație. Aceștia au acuzat faptul că nu le intră suficient de mult aer în plămâni. O treime dintre pacienți au acuzat dureri în piept, în timp ce restul s-au plâns de dureri articulare.

Totodată studiul mai arată și faptul că simptomele persistă în cazul celor simptomatici și spitalizați, dat fiind că mulți pacienți au făcut pneumonie interstițială, iar tusea după pneumonie a persistat.

Concluziile studiului arată, astfel, că simptomele se resimt în organism inclusiv la câteva luni de la vindecare.

Terapia care ar grăbi vindecarea pacienți infectați cu noul coronavirus

Este vorba despre radioterapie, un factor care ar favoriza vindecarea persoanelor care sunt bolnave cu noul coronavirus. Un studiu efectuat de experți au arătat că s-ar vindeca mai repede. La studiu au luat parte 10 pacienți care sufereau de pneumonie. Rezultatele au fost comparate cu cele ale altor persoane care au beneficiat de același tratament ca cele 10 persoane, mai puțin radiațiile.

În medie, pacienții care au făcut și radioterapie s-ar fi vindecat mai repede, în trei zile, spre deosebire de ceilalți, care s-au vindecat în 12 zile. Persoanele care au făcut și radioterapie au avut un risc de 10% să ajungă să folosească ventilarea mecanică, spre deosebire de grupul de control, unde procentul este de 40%. De asemenea, cei 10 pacienți care erau au beneficiat de radioterapie se aflau într-o stare mai gravă decât ceilalți, dar și mai în vârstă.

Publicat: 20 iul. 2020, 10:25 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă