Nelu Tătaru avertizează: „Această boală poate prezenta simptomatologie începând de a doua zi până la a zecea zi de infectare”

Publicat: 31 Jul. 2020, 14:56 Arhiva
Nelu Tătaru avertizează: „Această boală poate prezenta simptomatologie începând de a doua zi până la a zecea zi de infectare”

Virusul ucigaş face din ce în ce mai mulet victime în România. În contextul în care mai multe persoane tinere și-au pierdut viața în ultimele zile din cauza coronavirusului, inclusiv o femeie însărcinată, Nelu Tătaru a încercat să explice cumva de ce aceste persoane nu putut fi salvate.

Fiecare caz de deces are în spatele său o anchetă care se face la nivelul DSP-ului de judeţ, sau cele care au o anumită complexitate, la nivelul ministerului. Fiecare decizie de act medical, de tratament, este a unui medic curant. În măsurile în care aceste decizii au fost luate, bănuiesc că s-au făcut pe seama unui examen clinic sau paraclinic de moment. 

Sunt nişte anchete în curs pe care vreau să le văd și când o se le vedem o să vă anunțăm și pe dumneavoastră”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Este important ca fiecare pacient infectat să fie bine evaluat de către medici”

De asemenea, ministrul a spus că este important ca fiecare pacient infectat să fie bine evaluat de către medici în momentul în care primește confirmarea. ”După cum știți, la modificarea acelui proiect de lege în Parlament am ținut neapărat ca și cei asimptomatici să poată beneficia de o evaluare completă până în  48 de ore. Eu rămân în continuare pe acea evaluare pe care trebuie să o aibă fiecare pacient în parte pentru a-i ști starea de moment și pentru a putea într-un complex de până în 48 de ore evoluția. 

În contextul în care această boală poate prezenta simptomatologie începând de a doua zi până la a zecea zi de infectare, adică să nu am niciun simptom și să îmi apară în a zecea zi, nu trebuie să ne gândim că evoluția poate fi uneori fatală, cum a fost în aceste cazuri?

De aceea, dincolo de refuzul inițial al unui pacient de a se interna, recomand colegilor mei să facă totul pentru ca să aibă un examen clinic și paraclinic complet pentru a-și putea să își facă o evaluare complexă, dar și acel pacient să aibă parte de o evaluare completă tocmai într-o viitoare izolare necesară și indicată în cunoștință de cauză”, a adăugat ministrul.

1295 de noi infectăricu noul coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore

1295 de noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore din 24.977 de teste prelucrate. Până astăzi, 31 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 50.886 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

27.007 pacienți au fost declarați vindecați și 4.433 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.295 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.456. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 409 pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.202.607 de teste. Dintre acestea 22.767 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.113 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.654 la cerere.
Publicat: 31 Jul. 2020, 14:56 Arhiva
Pe aceeași temă