Atenţie! Cum ne putem infecta cu coronavirus la plajă și în locurile aglomerate!

Publicat: 31 iul. 2020, 11:46 Autor: Elena Arhiva
Atenţie! Cum ne putem infecta cu coronavirus la plajă și în locurile aglomerate!

Tot mai multe autorități locale decid că măștile trebuie să fie purtate și în spațiile publice deschise, dacă sunt aglomerate. O astfel de măsură intră în vigoare de sâmbătă, 1 august, și în stațiunile de la malul mării, mai ales pe faleză, în piețe și alte locuri aglomerate unde nu se poate păstra distanța fizică de 2 metri.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, explică: „Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer – că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat – prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm – categoric trebuie săo aruncăm”, spune Carmen Dorobăț.

„Mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție”

La rîndul său, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat la Digi24 că virusul trăiește pe aceste particule de praf, nisip etc. suficient timp cât să poată fi preluat, inhalat și să ajungă în alveolele respiratorii ale pacienților.

„Trăiește suficient de mult timp, pentru că virusul nu circulă singur, circulă în particule mici, lichidiene, cu secreții, cu suport proteic și are de unde să se hrănească, unde să rămână într-un mediu hidratat și să poată fi vehiculat pe acești vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafețele pe care se poate depune și tocmai de aceea, mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție – atât măștile, cât și igiena riguroasă a mâinilor, a suprafețelor”, a punctat Ioana Stăncel.

Oficial ONU: „Tinerii pot dezvolta şi forme grave şi pot muri”

Şeful Grupului tehnic al OMS pentru contracararea epidemiei de coronavirus, Maria Van Kerkhove transmite un avertisment asemănător. „Înţeleg că este vară, dorinţa de normalitate, dar tinerii trebuie să devină manageri ai riscurilor epidemice: trebuie să evalueze pericolele şi să se comporte în consecinţă.

Stim, spre exemplu, că prin cluburile de noapte se amplifică transmiterea virusului: dacă este acolo, se transmite uşor. Tinerii se pot infecta şi pot transmite boala, în cele mai multe cazuri sunt forme uşoare, dar tinerii pot dezvolta şi forme grave şi pot muri”, subliniază oficialul ONU, potrivit Adnkronos.

1356 infectări cu noul coronavirus depistate în ultimele 24 de ore 

Până pe 30 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 49.591 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 26.609 pacienți au fost declarați vindecați și 4.005 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.356 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 2.304 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 29.07.2020 (10:00) – 30.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 35 de decese (18 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Iași, Maramureș, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Municipiul București.

Publicat: 31 iul. 2020, 11:46 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă