Ne întoarcem la starea de urgenţă? Raed Arafat: „Sunt semnale de alarmă”

Publicat: 06 iul. 2020, 08:22 Autor: Elena Arhiva
Ne întoarcem la starea de urgenţă? Raed Arafat: „Sunt semnale de alarmă”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se arată extrem de îngrijorat de situația în care ne aflăm, cu un număr mare de infectați. Întrebat dacă vom ajunge din nou la o stare de urgență, Raed Arafat a explicat că deocamdată nu se pronunță.

„La un moment este posibil să trebuiască să suplimentăm locurile la terapie intensivă. Semnalele de alarmă sunt. Insistăm la oameni să respecte regulile de protecție. Mască, dezinfecție, spălare pe mâini. Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut. Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă. Avem și alte probleme. Nu putem să detașăm medicii așa de ușor. Nu pot să zic dacă vom ajunge din nou la starea de urgență. Încercăm să nu ajungem în situația de a alege dintre doi pacienți pe cine să punem la ventilator”, a declarat Raed Arafat la România TV.

Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență pe 16 martie, care a fost prelungită cu încă o lună. În această perioadă s-au dat 12 ordonanțe militare care au restricţionat drepturi fundamentale precum libera circulaţie sau chiar dreptul la educaţie sau sănătate. Două luni mai târziu, Guvernul a trebuit să înlocuiască starea de urgenţă cu cea de alertă.

Noul coronavirus, din ce în ce mai periculos!

Cercetătorii au descoperit că noul coronavirus ar putea declanșa apariția diabetului la persoanele care nu aveau înainte probleme de sănătate. Julian Hamilton-Shield, profesor de diabet și endocrinologie metabolică de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a afirmat recent, într-un articol faptul că noul coronavirus poate declanșa diabet la unii pacienți anterior sănătoși.

Profesorul arată cazul unui tânăr din China, sănătos înainte să se infecteze, care a dezvoltat un diabet sever după ce s-a îmbolnăvit. Shield mai menționează că în timpul epidemiei de SARS, provocată tot de un virus din familia coronavirusurilor, mai mulți oameni cu pneumonie SARS au făcut diabet acut.

Profesorul Shield este susținut de alți colegi de-ai săi, care au scris recent o scrisoare deschisă în prestigioasa revistă științifică The New England Journal of Medicine, în care susțin că ar putea exista o relație bidirecțională între COVID-19 și diabet.

Noul coronavirus infectează celulele susceptibile prin legarea la receptorii enzimei 2 de conversie a angiotensinei (ACE2). Acești receptori se găsesc în unele organe și țesuturi, inclusiv celulele beta pancreatice și rinichi.

Astfel se poate explica de ce oamenii cu diabet preexistent prezintă un risc mai mare, în același timp indicând și noi posibile mecanisme de debut ale bolii.

„Cât de frecvent este fenomenul diabetului cu debut nou, și este diabet tip 1 sau tip 2, sau un tip nou de diabet? Acești pacienți rămân cu risc mai mare de diabet sau cetoacidoză diabetică? La pacienții cu diabet preexistent, COVID-19 modifică fiziopatologia de bază și istoricul natural al bolii? Răspunsul la aceste întrebări pentru a ghida îngrijirea, precum și urmărirea și monitorizarea pacienților afectați, este o prioritate. (…) Având în vedere istoria foarte scurtă a infecției umane cu SARS-CoV-2, o înțelegere a modului în care se dezvoltă diabetul asociat cu COVID-19, al istoricului natural al acestei boli și al managementului adecvat vor fi de ajutor”, se arată în scrisoarea deschisă a experților.

Publicat: 06 iul. 2020, 08:22 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×