Noul coronavirus, din ce în ce mai periculos! Specialiștii au făcut o nouă descoperire șocantă. Ce boală poate declanșa temutul virus

Publicat: 02 Jul. 2020, 09:08 Arhiva
Noul coronavirus, din ce în ce mai periculos! Specialiștii au făcut o nouă descoperire șocantă. Ce boală poate declanșa temutul virus

Din informațiile anterioare, oamenii știau deja faptul că  persoanele care suferă de diabet și se îmbolnăvesc de COVID-19 au un risc mai mare de deces. Însă, cercetătorii au descoperit că noul coronavirus ar putea declanșa apariția diabetului la persoanele care nu aveau înainte probleme de sănătate.

Julian Hamilton-Shield, profesor de diabet și endocrinologie metabolică de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a afirmat recent, într-un articol faptul că noul coronavirus poate declanșa diabet la unii pacienți anterior sănătoși.

Profesorul arată cazul unui tânăr din China, sănătos înainte să se infecteze, care a dezvoltat un diabet sever după ce s-a îmbolnăvit. Shield mai menționează că în timpul epidemiei de SARS, provocată tot de un virus din familia coronavirusurilor, mai mulți oameni cu pneumonie SARS au făcut diabet acut, potrivit prosport.ro

Profesorul Shield este susținut de alți colegi de-ai săi, care au scris recent o scrisoare deschisă în prestigioasa revistă științifică The New England Journal of Medicine, în care susțin că ar putea exista o relație bidirecțională între COVID-19 și diabet.

Noul coronavirus infectează celulele susceptibile prin legarea la receptorii enzimei 2 de conversie a angiotensinei (ACE2). Acești receptori se găsesc în unele organe și țesuturi, inclusiv celulele beta pancreatice și rinichi.

Astfel se poate explica de ce oamenii cu diabet preexistent prezintă un risc mai mare, în același timp indicând și noi posibile mecanisme de debut ale bolii.

„Cât de frecvent este fenomenul diabetului cu debut nou, și este diabet tip 1 sau tip 2, sau un tip nou de diabet? Acești pacienți rămân cu risc mai mare de diabet sau cetoacidoză diabetică? La pacienții cu diabet preexistent, COVID-19 modifică fiziopatologia de bază și istoricul natural al bolii? Răspunsul la aceste întrebări pentru a ghida îngrijirea, precum și urmărirea și monitorizarea pacienților afectați, este o prioritate. (…) Având în vedere istoria foarte scurtă a infecției umane cu SARS-CoV-2, o înțelegere a modului în care se dezvoltă diabetul asociat cu COVID-19, al istoricului natural al acestei boli și al managementului adecvat vor fi de ajutor”, se arată în scrisoarea deschisă a experților.

Publicat: 02 Jul. 2020, 09:08 Arhiva
Pe aceeași temă