Cele mai multe probleme de sanatate sunt unele ascunse. De aceea, exista boli cu care traim toata viata, fara sa avem habar de acest lucru.
Pentru ca nu ne pune sanatatea in pericol, intr-un mod grav, misofonia e una dintre acele probleme medicale ascunse. Daca vi s-a intamplat de mai multe ori sa auziti anumite zgomote pe care sa le percepeti drept enervante, va integrati in aceasta categorie.
Misofonia este interpretata de catre specialisti drept o afectiune nu tocmai periculoasa, dar cei care sufera de asa ceva v-ar contrazice. Asta deoarece se manifesta prin modul in care percepem zgomotele. Aici intra sunete precum plescaitul, mestecatul, sorbitul din cafea sau ciorba, joaca cu pixul sau creionul sau anumite batai in suprafete, in mod regulat.
Chiar si cele mai nesemnificative sunete pentru unii ajung sa ii scoata din minti pe altii. Cam asa se manifesta, la inceput, misofonia. Conditia medicala face ca aceste zgomote banale sa devina absolut insuportabile.
Problema a fost depistata de savanti abia in anul 2001. De atunci a fost denumit ca „sidromul sensibilitatii la sunete”. Poate fi vorba de sunetele fizice, dar si de cele psihice. Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu ca persoanele care sufera de asa ceva au structura a creierului ceva mai diferita. Tocmai de aceea, auzul acelor sunete in mod constant cauzeaza reactii total neasteptate.
Hipersensibilitatea la un anumit tip de sunete poate sa apara oricand, in viata cotidiana. Provoaca reactii foarte puternice, de anxietate, furie, crize de nervi sau chiar stari mari de panica. Problema pe care o au foarte multi oameni mai duce si la depresie sau izolarea de cei din jur. Femeia NU AUDE vocile barbatilor
Oamenii de stiinta sunt de parere ca problema e una relativ noua, dar si ca momentan nu exista foarte multe criterii prin care sa fie pus un diagnostic concret. De aceea, si tratamentul este unul ceva mai dificil de prescris de catre medici.
Persoanele care sufera de misofonie si experimenteaza situatii neplacute cu anumite sunete pot suferi stari de agitatie. Isi doresc ca sunetul sa se opreasca instant, daca este vorba despre unul constant, cum ar fi bataile pe masa cu pixul. Sunt multi care au descris ca li s-a facut pielea de gaina cand au perceput sunetele declansatoare.
Printre aceste sunete se numara mestecarea alimentelor, inghitirea, curatarea gatului, sorbirea unui lichid, pocnirea buzelor, sunetul respiratiei, trantirea portierei, ciripitul pasarilor sau chiar sunetele specifice ale altor animale.
Savantii au asociat misofonia cu alte afectiuni. S-ar parea ca cel mai des apare in cazul celor care deja sufera de anxietate, tulburari obsesiv-compulsive, sau sindromul Tourette, noteaza descopera.ro.