Menstruatia dupa cezariana: cand apare

Publicat: 19 mart. 2019, 14:47 Autor: madalina m. Life

Organismul trece prin cateva schimbari uriase, odata cu nasterea. Noile mamici trebuie sa ia in considerare aceste aspecte, mai ales daca sunt ingrijorate.

Menstruatia dupa cezariana poate sa revina ceva mai tarziu fata de cum se intampla in cazul nasterii naturale. Organismul are nevoie sa se acomodeze cu noile schimbari de ordin fizic, dar si psihologic. Totodata, trebuie tinut cont de schimbarile hormonale care se produc.

Operatia de cezariana presupune si o perioada mai mare de refacere pentru noile mame. Astfel ca, vor sta la pat aproximativ 4 sau 6 saptamani, dupa nasterea bebelusului. Mai mult, trebuie sa fie atente si la cicatricea cu care raman dupa interventie, pentru ca aceasta sa nu se rupa. E o problema pe care multe femei care au nascut prin cezariana o au!

Cand revine menstruatia dupa cezariana

Proaspetele mamici trebuie sa stie ca menstruatia dupa cezariana nu revine imediat. Sunt necesare cateva luni pentru ca organismul sa isi revina la acel stadiu de normal. De asemenea, dupa nastere, organismul secreta estrogen si progesteron, in cantitati mai mari. Acesti hormoni sunt necesari la aparitia menstruatiei dupa cezariana si, in general, dupa nastere.

Menstruatia dupa cezariana: cand apare

Revenirea menstruatiei are loc la o luna de la intreruperea alaptarii si la aproximativ doua sau trei luni de zile daca noua mamica nu alapteaza nou-nascutul. Daca este vorba despre o alaptare pe o perioada mai indelungata, de 12 sau chiar 24 de luni, este posibil ca menstruatia sa revina mai devreme.

Noile mamici ar putea sa deduca faptul ca organismul incepe sa isi intre in ciclul normal si incepe sa se stabilizeze daca vor constata aparitia lohiilor, imediat dupa nastere. Vor avea o durata de aproximativ sase saptamani.

De ce trebuie tinut cont inainte de prima menstruatie dupa nastere

Trebuie tinut cont si de faptul ca proaspetele mamici sunt mai fertile daca nu alapteaza si intretin raporturi intime cu partenerul. Desi menstruatia intarzie dupa nastere, femeile pot ramane insarcinate in acest interval. In plus, cele care alapteaza sunt mai putin fertile in cazul contactelor sexuale neprotejate, potrivit bebelu.ro.

Menstruatia nu vine imediat dupa nastere, pentru ca in organism este secretata si o cantitate mare de prolactina. Este hormonul care sporeste surplusul de lapte matern. Acesta inhiba aparitia ovulatiei. Trebuie gasita si o metoda contraceptiva, in cazul reluarii activitatii sexuale, pentru cele care nu isi doresc o alta sarcina atat de rapid. In caz contrariu, este un moment oportun pentru a ramane gravida. Nasterea prin cezariana. Ce presupune si care sunt riscurile

Ovulatia poate sa apara si in lipsa menstrei regulate, iar orice mic semn sau pata, poate insemna aparitia menstrei si a ovulatiei. Prima ovulatie dupa nastere nu este precedata de menstra, asadar nu poate fi stiut exact cand apare.

Publicat: 19 mart. 2019, 14:47 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă
×