Studiul este condus de o echipa de savanti din toata lumea.
Experimentul de 500 de ani a inceput in anul 2014. Studiul este condus de o echipa de savanti din toata lumea.
Mai exact, este vorba despre cercetatorii din Germania, Statele Unite ale Americii si Scotia care au inceput un nou studiu. Experimentul de 500 de ani este unul ambitios, mai ales datorita perioadei mari de timp pe care savantii vor sa o monitorizeze.
Primele rezultate ale acestui studiu au aparut deja. La cinci ani de cand experimentul a debutat, exista si cateva concluzii, pe care savantii le-au putut oferi publicului curios. Scopul intregii operatiuni este sa fie descoperita durata de timp in care microbii pot sa reziste in izolare, noteaza playtech.ro.
Cercetatorii s-au intrebat care este rata de pierdere a viabilitatii microbilor daca acestia hiberneaza. In momentul in care a debutat, cu cinci ani in urma, savantii aveau in special aceasta curiozitate. Mai mult, oamenii de stiinta sunt curiosi sa vada daca microbii pot lasa in urma o populatie restransa, mai rezistenta, ce supravietuieste in timp, chit ca majoritatea mor.
Savantii care lucreaza la experimentul de 500 de ani spera sa obtina si un calcul matematic prin care poate fi determinata rata de viata a microbilor. De asemenea, au fost sigilati spori de „Bacillus subtilis”, in sute de fiole de sticla. Microbul este renumit pentru capacitatea de a tolera extremele din mediul inconjurator, pentru ca hiberneaza.
Pentru ca este un microb „longeviv” si perioada sa de existenta o depaseste pe cea medie a unui om, specialistii au hotarat sa extinda studiul pe parcurul a 500 de ani. „Va fi cel mai lung experiment stiintific planuit si creat de pana acum!”, au mentionat savantii in anul 2014.
Totodata, in cadrul experimentului inovator, ce va ajuta generatiile viitoare, in primii 24 de ani, o data la 2 ani, vor fi sparte cateva fiole pentru a se observa ce se intampla cu sporii de „Bacillus subtilis„. Acesta este folosit pentru fabricarea antibioticelor si ca medicament impotriva unor boli de piele sau digestive. Experimentul se va incheia in anul 2514.