El este omul care a intrat în mintea întunecată a lui Gheorghe Dincă! Profilerul Poliției Române este îngrozit de ce a aflat

Publicat: 04 nov. 2019, 09:09 Autor: Loredana Ciao.ro
El este omul care a intrat în mintea întunecată a lui Gheorghe Dincă! Profilerul Poliției Române este îngrozit de ce a aflat

Comisarul șef dr. Dorin Dumitran lucrează în poliție din anul 2005 și a absolvit Facultătea de Psihologie și Sociologie. Mai mult decât atât, Dorin Dumitran a urmat cursuri FBI pentru profiling, acesta contribuind la prinderea multor infractori periculoși și la soluționarea unor dosare vechi de omor, pe care, se pare că nimeni altcineva nu a reușit să le rezolve.

Dorin Dumitran este, de asemenea, cel care îl interoghează pe Gheorghe Dincă, criminalul care a îngrozit România, încă din ziua în care bărbatul a recunoscut că le-a ucis pe cele două fete.

”Trebuie să fii exact acolo și să folosești absolut toate datele de la colegii tăi. Iar cele mai mari recompense le-am avut în anchete propriu-zise. Adică, prin strategii mai ales legate de subiecții rezistenți la anchetă sau care induceau în eroare organele judiciare. Acolo, este o probă la fața locului, ad-hoc, și trebuie să fii foarte, foarte rapid. Repet, este o muncă de încredere”, spune Dorin Dumitran  despre ce înseamnă, pentru el, meseria de profiler.

El a intrat în mintea lui Gheorghe Dincă

Profilerul care l-a anchetat pe Gheorghe Dincă mai vorbește și despre pericolulul de a intra mult prea adând într-o minte bolnavă și de riscurile la care se expun toți criminaliștii în acest proces:

”Pericolul de a nu mai putea ieși este real. El a fost prima dată menționat în literatură la începutul secolului XX. Pericolul de a nu mai putea ieși sau de a te confunda, de a-ți uita rolul. Însă eu țin minte ce-mi spunea marele profesor universitar doctor Aurel Romila, când lucram în Spitalul 9, ca infirmier: «Bă, băiatule, de fiecare dată când pleci de aici, trebuie să știi cine ești. Să știi cum te cheamă, unde îți este locuința, să știi că ai familie și că-i cheamă așa și pe dincolo»… Pentru că riscul acesta există. Confruntarea dintre doi oameni și relația dintre ei este o relație chimică, într-o expresie plastică. Și din combinația asta, dintre cele două substanțe, cu siguranță că nu ai să ieși așa cum ai intrat. Cine se teme să se atingă de otravă nu trebuie să lucreze cu otrava! În timp, nu că te înveți, reușești să te înțelegi mult mai bine pe tine, când iei contact cu asemenea cantitate de rău, și să știi data viitoare cum să te gestionezi pe tine, în primul rând. Că, dacă te pierzi pe tine în relație, relația s-a distrus. Nu ai nevoie de doi oameni inconștienți în relație”, a mai spus Dorin Dumitran pentru Libertatea.

 

Publicat: 04 nov. 2019, 09:09 Autor: Loredana Ciao.ro
Pe aceeași temă