Dependenta Facebook sau Instagram e la fel de periculoasa ca drogurile! Cate ore e normal sa petreci, de fapt, pe retelele sociale!

Publicat: 27 Jan. 2019, 19:20 Life

Retelele sociale sunt la fel de periculoase cum sunt drogurile!

Dependenta de retele sociale, la fel de periculoasa ca drogurile! Cel putin asta sustin savantii, iar un nou studiu pare sa demonstreze aceasta ipoteza socanta. E adevarat ca multi dintre noi petrecem foarte mult timp, in mediul online, iar acest lucru pare sa ne afecteze mai mult decat am vrea sa o recunoastem.

Tocmai din acest motiv, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Michigan, in Statele Unite ale Americii, au demonstrat ca persoanele care folosesc Facebook, Instagram sau Twitter, si in general comunicarea digitala, au trasaturi comune cu dependentii de droguri. In aceeasi categorie au fost inclusi si cei cu dependenta de jocuri de noroc.

Dependenta de retele sociale, periculoasa ca drogurile!

Dependenta de retele sociale, la fel de periculoasa ca drogurile

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre utilizarea peste masura a retelelor sociale si luarea deciziilor riscante. Aceasta trasatura e des intalnita in alte tipuri de dependenta. Totodata, acesta a fost primul studiu care a analizat relatia dintre asemenea tipuri de hotarari impulsive si de moment alaturi de retelele sociale.

Specialistii au tras un semnal de alarma pentru ca utilizarea peste masura a Facebook, de exemplu, duce la efecte nocive asupra sanatatii mintale. O asemenea dependenta are un impact foarte mare si asupra vietii sociale, in general.

„Exista pe planeta noastra aproximativ o treime din locuitori care folosesc retelele sociale si unii dintre acestia le utilizeaza prea mult, dar si intr-un mod necorespunzator”, a fost de parere savantul Dar Meshi, cel care a coordonat acest studiu.

Dependenta de retele sociale, la fel de periculoasa ca drogurile

„Deseori, capacitatea de decizie este compromisa la persoanele dependenta de droguri. Uneori nu reusesc sa invete din greselile lor si continua pe aceasta cale, cea a substantelor interzise. Nimeni nu si-a dat seama pana acum ca aceste comportamente seamana si cu cel al utilizatorului de social media. Am analizat posibila legatura dintre dependentii de retele sociale si droguri”, a adaugat specialistul american, in studiul publicat de „Journal of Behavior Addictions”.

Oamenii de stiinta au mai concluzionat ca nu exista un numar precis de ore pe care ar trebui utilizatorii sa le petreaca in mediul online. Insa, sfatul lor este ca oricine sa petreaca zilnic un interval cat mai scurt pe Facebook, Twitter, Snapchat sau Instagram.
Totodata, in tari precum China, Statele Unite sau chiar Coreea de Sud exista deja clinici specializate in detoxul digital. Mai exact, medicii isi ajuta pacientii sa scape de relatia toxica pe care o au cu mediul online.

(sursa: independent.co.uk)

Publicat: 27 Jan. 2019, 19:20 Life
Pe aceeași temă