De ce exista aisberguri de culoare verde. Misterul vechi de peste un secol a fost, in sfarsit, elucidat de catre oamenii de stiinta!

Publicat: 17 mart. 2019, 18:00 Autor: madalina m. Life

In Antarctica exista si aisberguri de culoare verde, iar bucatile imense de gheata le-au dat mereu batai de cap oamenilor de stiinta. Asta deoarece niciodata nu a fost clar cum se produce acest fenomen.

Daca v-ati intrebat pana acum de ce exista aisberguri de culoare verde, ei bine, savantii au avut si ei tot soiul de teorii. Insa, nu s-a ajuns vreodata la un comun acord al acestora. Totul pana de curand, cand a fost facuta o descoperire insemnata.

Motivul pentru care gheata capata culoarea verde le-a dat mereu batai de cap specialistilor. Totusi, indiciul final care sa ii ajute sa gaseasca raspunsul a fost posibil datorita unei expeditii, din anul 2016, efectuata in estul Antarcticii.

Iata de ce exista aisberguri de culoare verde!

Intr-un studiu nou-nout, publicat in „Journal of Geophysical Research: Oceans”, oamenii de stiinta au precizat ca de vina ar fi gheata marina, care variaza in culoare pentru ca in apa exista tot soiul de compusi. In special materiale din oxid de fier. La aceasta concluzie s-a ajuns dupa ce savantii au detectat mari concentratii de fier, in Amery Ice Shelf.

De ce exista aisberguri de culoare verde

„Carbonul organic dizolvat a fost propus si in trecut ca responsabil pentru culoarea verde”, au precizat autorii Stephen Warren, Collin Roesler, Richard Brandt si Mark Curran, in noua lucrare.

„Masuratorile ulterioare ale valorii scazute de carbon organic dizolvat, impreuna cu descoperirea recenta a concentratiilor mari de fier in gheata, sugereaza ca acele aisbergurile de culoare verde apar ca urmare a mineralelor de oxid de fier si mai putin a carbonului organic dizolvat”, au mai spus specialistii.

Stephen Warren, care este profesor la Universitatea din Washington, dar si un renumit glaciolog, a studiat aisbergurile vechi, timp de foarte multe decenii. El a precizat ca cercetatorii obisnuiau sa creada ca apa marii care ingheata la baza aisbergurilor, in combinatie cu nuanta de albastru a lor, contribuie la formarea de aisberguri de culoare verde.

Insa, de atunci au ajuns la concluzia ca mineralele bogate in oxid de fier care se aduna la baza unor calote glaciare sunt rosiatice sau galbui. Insa, atunci cand o bucata de gheata se desprinde, acele doua culori se combina cu o nuanta albastruie, formand acel verde specific, noteaza descopera.ro.

Publicat: 17 mart. 2019, 18:00 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă