Ghetarul din Antarctica care sangereaza. Misterul sau a fost deslusit dupa zeci de ani! VIDEO

Publicat: 20 dec. 2018, 23:21 Autor: madalina m. Life

Misterul din spatele acestui ghetar neobisnuit a fost in sfarsit deslusit!

Ghetarul din Antarctica care sangereaza le-a dat mereu mari batei de cap oamenilor de stiinte. Denumit pe buna dreptate „Blood Falls” (n.r.: „Cascada Insangerata”) acest loc e unul cu totul aparte, de pe intreaga planeta.

Timp de zeci de ani, oamenii de stiinta au incercat sa isi dea seama de ce se produce acest fenomen. Ghetarul din Antarctica care sangereaza a fost observat pentru prima data in anul 1911 si a starnit controverse inca de atunci.

Ghetarul din Antarctica care sangereaza

Oamenii din zona au fost cei care au denumit cascada in acel mod si cercetatorii s-au intors constant la fata locului pentru a incerca sa ajunga la o concluzie in ceea ce priveste raul care pateaza gheta si zapada cu o nuanta de rosu inchis.

Asemanarea cu sangele e una foarte apropiata. Prima data s-a crezut ca acest lucru se intampla din pricina algelor, dar o asemenea ipoteza nu a fost vreodata demonstrata de catre savanti. Insa, anul trecut, specialistii de la Universitatea din Alaska au deslusit, intr-un final, misterul din spatele Ghetarului Taylor, din care parca ar curge sange.

Ghetarul din Antarctica care sangereaza are o explicatie destul de simpla. Culoarea rosie e un rezultat al fierului din apa foarte sarata care oxideaza. Asa se intampla cu fierul si atunci cand rugineste, pentru ca nuanta sa se transforma intr-un portocaliu rosiatic, noteaza digi24.ro.

Din pricina faptului ca apa este foarte bogata in fier si vine in contact cu oxigenul, fierul oxideaza si coloreaza apa intr-o nuanta similara sangelui. Cercetatorii din Statele Unite au putut ajunge la o asemenea concluzie dupa ce au scanat intregul ghetar.

Savantii au mai dezvaluit ca au fost necesari aproximativ 1.5 milioane de ani pentru ca acest tip de apa colorata sa ajunga pana la cascada. Si-a facut loc prin fisuri si canale minuscule „sapate” in ghetar.

Apa care curge prin cascada „Blood Falls” provine de la un lac salin care se afla chiar sub ghetarul Taylor. Aceasta apa ar contine si mai multi microbi fata de cea obisnuita, pentru ca sunt capabili sa supravietuiasca in condii extreme, asemanatoare cu cele care existau cand a aparut viata pe Terra.

Publicat: 20 dec. 2018, 23:21 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă