Ce se intampla daca furi poze de pe Internet. Cum te pedepseste legea

Publicat: 08 apr. 2019, 18:45 Autor: D. C. Ciao.ro
Ce se intampla daca furi poze de pe Internet. Cum te pedepseste legea

In ziua de azi, in Romania, multe informatii din mediul online se distribuie mai departe. Unele imagini sau texte, creatii proprii, se fura ca in codru.

Ce se intampla daca furi poze de pe Internet. Cum te pedepseste legea? Din fericire pentru cei ce fura, nu prea sunt pedepse mari. Sau de natura financiara. In Romania, cel mai des te pedepsesc platformele de socializare (Facebook, Instagram) sau motorul de cautare Google.

Din nefericire pentru creatorii de continut original, munca lor nu le este rasplatita. Sunt foarte mici sansele ca o persoana care fura o poza sau un text de pe internet sa fie pedepsit de lege. Cum in Romania inca nu este o problema reala, legea nu este pusa in aplicare. 85% din imaginile de pe internet sunt furate de pe Google, Facebook, Instagram, Pinterest etc.

Ce se intampla daca furi poze de pe Internet

Ce se intampla daca furi poze de pe Internet. Cum te pedepseste legea
Ce se intampla daca furi poze de pe Internet. Cum te pedepseste legea

„Oamenii încă descarcă imagini direct din motoare de căutare, crezând că sunt gratuite şi că pot fi folosite oricum. Se expun astfel la procese costistoare, dar, oricum, rata de risc este sub ceea ce vedem în alte ţări sau regiuni. Cu toate acestea, birocraţia este cea care poate afecta negativ unele dintre operaţiunile companiei. România este printre puţinele ţări din lume unde un certificat de rezidenţă fiscală este cerut când lucrezi cu o companie străină. Această bucăţică de hârtie obscură, despre care foarte puţine companii americane au auzit vreodată, este obligatorie aici. Şi să nu credeţi că este foarte uşor să obţii un astfel de document de la autorităţile din Statele Unite.

Am văzut nenumărate cazuri în care oamenii fură munca altor oameni (fotografi, bloggeri etc) şi sunt daţi în judecată, dar autorii uită să se plângă şi de platformele care facilitează astfel de derapaje. Cele mai multe utilizări frauduloase nu sunt intenţionate. Astfel de oameni pot fi comparaţi cu copiii la magazinul de bomboane. Motoarele de căutare în particular şi platformele de social media găzduiesc conţinut vizual. Ar trebui explicat clar că folosirea imaginilor în reclame pentru un produs comercial este interzisă.

Cum te pedepseste legea daca furi poze de pe Internet

Ce se intampla daca furi poze de pe Internet. Cum te pedepseste legea
Cum te pedepseste legea daca furi poze de pe Internet

Aşa cum este interzisă orice folosire comercială, de fapt. Apar modele noi de afacere în industria stock şi preţurile lor sunt foarte mici, ceea ce face dificilă contra-acţiunea. Trebuie să indentificăm sursa încălcărilor de drepturi de autor. Aici vorbim despre drepturile tuturor şi despre îmbunătăţirea noilor modele de descărcare şi folosire a imaginilor. Orice persoană care postează o imagine pe Internet ar trebui protejată de dreptul de proprietate intelectuală şi ar trebui să fie remunerată dacă imaginea generează venituri.

Mitul urban cum că ‘daca este pe internet, e gratis’ este deja depăşit. Cu toate acestea, sunt încă foarte mulţi oameni care continuă să ia fără permisiune conţinutul altora. De la un simplu cetăţean care ia o imagine pentru o prezentare, până la guverne, politicieni şi companii de top. Devine din ce în ce mai dificil să concurezi pe o piaţă unde 85% din conţinut este folosit ilegal, iar restul de 15% trebuie împărţit între atât de mulţi creatori talentaţi de conţinut. Asta pune mare presiune pe preţuri. Companiile care în trecut plăteau sute de dolari pe o imagine abia mai pot plăti 1 dolar pe o imagine net superioară celei din trecut”, sustine Şerban Enache pentru capital.ro.

Publicat: 08 apr. 2019, 18:45 Autor: D. C. Ciao.ro
Pe aceeași temă