Ce este Fenspirida. Substanta periculoasa ne-a fost bagata in medicamente! De ce

Publicat: 19 Feb. 2019, 14:47 Life

In ultimele zile, mai multe medicamente au fost retrase din farmacii si cei care le-au cumparat sunt rugati sa le returneze de urgenta.

Se pare ca noua medicamente vandute in toate farmaciile din Romania contin aceasta substanta. Dar stiti ce este Fenspirida?Este o substanta activa care, consumata regulat, poate provoca tulburari cardiace. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent în țara noastră.

Ce este Fenspirida

Dupa 1989, clorhidratul de fenspiridă a ajuns in Romania. A fost sintetizata, initial, la inceputul anilor ’60. Fenspirida este un inflamator nesteroidian cu proprietăți antitusive, antialergice și bronhodilatatoare, informeaza stirimondene.fanatik.ro.

Copiii primesc Fenspirida

Medicamentul este folosit pentru a trata afectiuni respiratorii acute, obstructive cronice (astm bronsic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică). Micutii primeau doua comprimate pe zi, de 80 de grame. Substanta ameliora toleranta la efort, episoadele de suprainfectie si reducerea zilelor de spitalizare.

Eurespal, retras din farmacii

Unul din cele 9 medicamente care contin Fenspirida este Eurespal. Este un medicament impotriva tusei sub forma de comprimate sau sirop. Era consumat de adulti si de copii. A fost retras de urgenta de pe piata, acum cateva zile.

„Era un medicament foarte cerut. Acum am oprit de la comercializare câteva sute de cutii de comprimate şi destul de multe sticle cu sirop. Aşteptăm să primim informaţii despre ceea ce urmează să se întâmple cu acest medicament.

Nu ştiu dacă se va decide repunerea pe piaţă ori returnarea către distribuitor. Producătorul nu a motivat decizia retragerii de la comercializare. Dar vorbim despre Laboratoarele Servier, un producător serios pe această piaţă pharma”, a spus farmacistul Bogdan Constantinou.

Indicatii Eurespal comprimate

Are proprietati bronhod ilatatoare si antiinflamatoare. Este recomandat de medici pentru mai multe afectiuni:

  • – ameliorarea simptomelor functionale (tuse si expectoratie) din cursul bronhopneumopatii lor;
  • – bronsita cronica cu sau fara insuficienta respiratorie;
  • – simptome respiratorii sau ORL ale reactiilor alergice;
  • – rinite alergice sezoniere si perene;
  • – tratament de intretinere in astmul bronsic necomplicat sau complicat.

Indicatii Eurespal sirop

Doza uzuala este de 3-6 linguri (45-90 ml sirop) Eurespal (90-180 mg clorhidrat de fenspirida) pe zi.

Sugari si copii: Doza uzuala este de 4 mg clorhidrat de fenspirida/ kg pe zi:

  • – sub 10 kg: 2-4 lingurite (10-20 ml sirop) Eurespal (20-40 mg clorhidrat de fenspirida) pe zi.
  • – peste 10 kg: 2-4 linguri (30-60 ml sirop) Eurespal (60-120 mg clorhidrat de fenspirida) pe zi.

Daca utilizati mai mult Eurespal decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului. In cazul unui supradozaj pot fi observate urmatoarele semne si simptome: somnolenta sau agitatie, greata, varsaturi, tahicardie sinusala, informeaza sfatulmedicului.ro.

Afla mai multe informatii doar aici!

Publicat: 19 Feb. 2019, 14:47 Life
Pe aceeași temă