Cantitatea de carbon din atmosfera va atinge cote alarmante, in viitor! De ce se apropie Terra de o catastrofa

Publicat: 04 Mar. 2019, 14:41 News 2

Oamenii de stiinta au facut un nou anunt, cat se poate de sumbru, despre viitorul planetei noastre. In viitor, nivelul de carbon din atmosfera va fi mare.

Noul studiu realizat de savanti a avut in centrul atentiei cantitatea de carbon din atmosfera. Aceasta va creste la o rata alarmanta, peste doar cateva generatii. Desi descoperirea nu face referire la viitorul apropiat, s-ar parea ca Pamantul se apropie de catastrofa.

Asta deoarece nivelul total al emisiilor de dioxid de carbon ar putea sa ajunga, peste 140 de ani, la cel stabilit in ultimul eveniment major de incalzire. Acesta a avut loc acum 56 de milioane de ani. S-ar parea ca oamenii pompeaza in prezent o cantitate uriasa de dioxid ca carbon in atmosfera. Este o rata de 9 sau 10 ori mai mare fata de gazul cu efect de sera, din perioada Maximului Termic Paleocen-Eocen.

Respectivul eveniment de incalzire globala s-a petrecut cu aproximativ 60 de milioane de ani in urma. Rezultatele noului studiu au sugerat ca daca va continua sa creasca cantitatea de carbon din atmosfera, umanitatea se indreapta spre acelasi scenariu precum cel preistoric. Se estimeaza ca evenimentul sumbru se va produce in anul 2159.

Cantitatea de carbon din atmosfera va atinge cote alarmante

Cantitatea de carbon din atmosfera va atinge cote alarmante, in viitor

„Tu si eu nu vom fi aici in 2159, dar ne aflam la doar patru generatii distanta”, a sustinut cercetatorul Philip Gingerich. Savantii folosesc acest moment din istoria geologica a Terrei ca un standard pentru a compara schimbarile climatice moderne.

Cel mai nou studiu realizat in acest sens a aratat ca suntem pe punctul de a ajunge la nivelul alarmant de CO2 din atmosfera ceva mai rapid decat se credea anterior. Ritmul cu care se produce incalzirea globala din prezent pare sa depaseasca orice alt eveniment climatic care a avut loc, inca de la disparitia dinozaurilor.

Temperaturile tot mai ridicate vor duce si la disparitia multor specii de animale. Cele mai norocoase se vor putea adapta sau vor migra spre locuri mai friguroase. „Va fi nevoie de o perioada lunga de timp pentru ca dioxidul de carbon sa ajunga din nou in crusta Pamantului”, a precizat si cercetatoarea Larisa DeSantis.

Publicat: 04 Mar. 2019, 14:41 News 2
Pe aceeași temă