Calendarul de ceapa, cea mai folosita superstitie din Romania. Cum functioneaza VIDEO

Publicat: 16 iun. 2019, 15:25 Autor: Echipa Ciao.ro Life

Este o traditie, un obicei, care inca se respecta in Oltenia. Este o superstitie pe care o folosesc, in general, batranii din aceasta zona.

Calendarul de ceapa, cea mai folosita superstitie din Romania. Cum functioneaza? Extrem de simplu, din cate se pare. Batranii din Oltenia se folosesc de calendarul de ceapa pentru a afla cum va fi vremea in anul care urmeaza sa vina. Este un ritual pe care batranii il fac in noaptea de Anul Nou.

Evident, in ziua de azi, oamenii de la orase nu cred in asa ceva. Se bazeaza pe prognozele meteo emise de ANM, chiar daca acestea nu sunt deloc exacte. Insa, in anumite zone din Romania, batranii de la sate se ghideaza dupa aceasta superstitie veche.

Calendarul de ceapa – cum functioneaza


Se iau 12 foi de ceapa si se aseaza in ordinea lunilor din calendar: ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie. Fiecare foaie se va pune pe o farfuriuta sau orice alt obiect unde poate sta singura, fara sa se atinga de celelalte foi de ceapa.

Dupa ce s-au pus pe farfurie si s-a notat luna fiecarei foi de ceapa, se va turna sare in mod egal peste fiecare frunza. Apoi se lasa peste noapte. Calendarul de ceapa se citeste in prima zi din noul an, adica pe 1 ianuarie. In functie de cata apa lasa sarea si ceapa, vom afla daca anul e ploios sau secetos.

Cea mai folosita superstitie din Romania

Calendarul de ceapa, cea mai folosita superstitie din Romania. Cum functioneaza VIDEO„Acum sute de ani, oamenii foloseau acest calendar ca să ştie când seamănă, ce seamănă, în raport de acest calendar îşi planificau culturile pe care le făceau în primăvară. Nu m-a înşelat niciodată”, povesteşte Iuliana Chirea, conform digi24.ro.

Rusalii 2019. Traditii si obiceiuri de Pogorarea Duhului Sfant

Irinel Canureci, etnograf: „Cred că este una dintre superstiţiile cel mai frecvent folosite la noi în Oltenia şi nu numai, în întreaga Românie”.

Rugaciunea de Rusalii te ajuta sa iti indeplinesti dorintele! Se rosteste catre Duhul Sfant

Publicat: 16 iun. 2019, 15:25 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă