Avertismentul cumplit al unui cunoscut medic! Chiar și asimptomaticii pot dezvolta o formă severă!

Publicat: 30 iul. 2020, 14:21 Autor: Elena Arhiva
Avertismentul cumplit al unui cunoscut medic! Chiar și asimptomaticii pot dezvolta o formă severă!

Cazurile de coronavirus din România sunt în creștere, în ultimele 24 de ore fiind înregistrare 1356 de îmbolnăviri. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ,,Prof. Dr. Matei Balş”, atrage atenția că și asimptomaticii pot dezvolta o formă severă de coronavirus.

”Nu mă surprinde această cifră de pacienți la secția de terapie intensivă pentru că este o creștere constantă, nu o creștere exponențială. Cam în fiecare zi se adaugă un alt procent. Dar este clar că în secția de terapie intensivă pacienții au spitalizări de lungă durată și atunci nu intră în discuție să se elibereze acele locuri”, a declarat Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, scrie pentru Wall-Street.

Medicul a explicat faptul că pacienții care vin cu forme severe dintre pacienții noi se adaugă la cei care sunt deja. „Deci până la urmă este o creștere constantă care, din păcate, se întâmplă cam de câteva săptămâni bune în contextul în care avem un număr mare de infectări pe zi. Este clar că un procent de acolo se îndreaptă și către secțiile de terapie intensivă”, a explicat medicul.

Dr. Adrian Marinescu: Este nevoie de o monitorizare permanentă

Aproximativ 10% dintre cei care sunt nou infectați au forme severe de coronavirus, spune medicul. ”Dintre aceștia nu toți cei 10% ajung la ATI încă de la început, dar din rândul lor un procent destul de mare ajunge acolo. Cam 5% dintre toți cei care sunt nou infectați ajung la terapie intensivă”, arată acesta.

Dr. Marinescu atrage atenția că se face o ”greșeală mare” atunci când se consideră ca cineva care este la debutul bolii și se încadrează la început într-o formă asimptomatică nu poate dezvolta o formă mai gravă de COVID-19.

În prima săptămână este momentul în care este posibil ca cineva să dezvolte o simptomatologie zgomotoasă și din păcate să apară complicații. Și mai ales cei care au factori de risc, adică boli preexistente sau sunt în vârstă, este posibil să fie asimptomatici la început, în momentul în care se pune diagnosticul, dar ulterior să dezvolte o formă severă de boală. Este nevoie de o monitorizare permanentă”, a declarat medicul.

Publicat: 30 iul. 2020, 14:21 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă