Alexandru Rafila, semnal de alamă: „Păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv”

Publicat: 05 iul. 2020, 17:41 Autor: Elena Arhiva
Alexandru Rafila, semnal de alamă: Păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă în contextul deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. „Normele legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție”, a spus profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul România la Organizația Mondială a Sănătății.

„Sunt niște decizii care sunt de natură juridică și care au fost luate, probabil, ținând cont de legislație, de dreptul constituțional și atunci este în regulă, nu asta este problema. Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane.

Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică. Până la urmă, păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv, în același timp. Cred că oamenii pot să acționeze în sensul ăsta fără să dicutăm de încadrarea juridică a unei anumite acțiuni”, a spus profesorul Alexandru Rafila într-o intervenție telefonică la Digi24.

Rafila: „Dacă ajungem acolo, se blochează secțiile de terapie intensivă.”

Profesorul Alexandru Rafila a transmis un mesaj important, acesta vorbind despre campania care circulă pe internet, prin care oamenii au fost îndemnați să nu mai poarte mască de protecție. Alexandru Rafila, doctorul care reprezintă România la Organizația Mondială a Sănătății spune că trebuie să fim foarte atenți și că mesajul care a apărut pe internet face referire, de fapt, și  la ”ruperea de generații”.

Oamenii trebuie să poarte în continuare mască de protecție și să se protejeze cât pot de mult din calea virusului. Mai mult decât atât, dacă va exista o creștere a numărului cazurilor – o dublare sau o triplare, cu alte cuvinte, este probabil să se blocheze secțiile de terapie intensivă. Jumătate din cele 2600 de paturi au echipament pentru respirație asistată.

„E un mesaj subversiv, are și o finalitate, pierderea controlului în zona de sănătate publică. Cred că avem de lucrat la construirea unor mesaje care să ajungă la oameni, care trebuie să înțeleagă că ei sunt parte din controlul acestei boli.

Este genul de mesaj care face propagandă unui tip de mesaj, să fii la coadă fără mască. În spatele acestui mesaj este și ruperea de generații. Creșterea evidentă a numărului de cazuri a fost pe 15 iunie. Toată discuția legată de transmisibilitate a căzut în ceea ce privește scăderile numărului de cazuri la temperaturi mari.

Sper să nu ajungem la o dublare, triplare a numărului de cazuri. Dacă ajungem acolo, se blochează secțiile de terapie intensivă. Avem 2.600 de paturi, din care jumătate sunt cu echipamente de respirație asistată.

Când ajungi la un grad de ocupare de 70 la sută, devine o problemă și poate pune sistemul în pericol”, a spus el.

Publicat: 05 iul. 2020, 17:41 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă