Cel mai mare mormant din lume dateaza din urma cu 1600 de ani! Si in prezent exista teorii cu privire la aparitia locului de veci.
Pentru ca seamana cu o gaura de cheie, cel mai mare mormant din lume reprezinta si acum un exemplu foarte ingenios de arhitectura antica. Asa cum egiptenii antici isi ingropau conducatorii in piramide, s-ar parea ca si japonezii au avut ritualuri similare.
Localizat in orasul Sakai City, din Japonia, cel mai mare mormant din lume poarta denumrea de „Daisen Kofun”. Spatiul funerar urias arata ca un centru de agrement de la sol. Insa, magia pare sa se produca la inaltime. Odata ce e privit de la cativa metri, mormantul seamana cu o gaura de cheie de culoare verde. Nuantele copacilor difera, tocmai pentru a oferi si iluzia unui cadru de usa.
Daisen Kofun nu este atat de cunoscut in intreaga lume, dar reprezinta in continuare un loc invaluit de foarte mult mister. Turistii care ajung acolo au partea de o mare dezamagire, pentru ca nu pot vizita locul. De la sfarsitul secolului XIX, Daisen Kofun nu poate fi vizitat nici macar de catre arheologi sau capetele incoronate.
Decizia a venit dupa ce un taifun a produs pagube in partea inferioara a aranjamentului funerar. Din anul 1872, nimeni nu a mai fost lasat sa viziteze acel loc. De asemenea, pentru ca este considerat un loc sacru, Agentia Casei Imperiale care detine Daisen Kofun, dar si alte monumente similare din Japonia, a interzis accesul oamenilor.
Se crede ca Daisen Kofun are o vechime de cel putin 1600 de ani, dar si ca este printre primele morminte gigantice din intreaga lume. A fost comparat cu Marea Piramida a lui Keops, din Egipt, dar si cu mausoleul Primului Imparat Qin din China.
Complexul funerar este inconjurat de santuri si se intinde pe o jumatate de kilometru patrat. Latimea sa este de 298 de metri. Mormantul a fost lasat in starea sa naturala. Solul este acoperit de o padure foarte deasa si santuri in care exista pesti si le ofera adapost si pasarilor de apa.
Turistii interesati sa viziteze cel mai mare mormant din lume o pot face, totusi, prin intermediul unei platforme. Cei mai aventurieri pot face o plimbare de 3,2 kilometri, de-a lungul unei poteci care inconjoara intaritura exterioara a mormantului.
Pentru ca accesul este restrictionat, nu se stie cu siguranta cine a fost ingropat sub padurea uriasa. Oficialii japonezi cred ca ar fi vorba despre imparatul Nintoku, pentru care ar fi fost creat complexul impresionant, la inceputul secolului V. Nu s-a confirmat insa niciodata aceasta teorie.
Multi arheologi au facut apeluri in scop stiintific pentru a primi acces, in ultimele decenii, dar au fost mereu refuzati. Se crede ca in partea superioara circulara a structurii impresionante s-ar afla ramasitele pamantesti ale celor care isi dorm somnul de veci in Daisen Kofun. Sub cele 26.000 de tone de dale de piatra s-ar putea afla si bijuterii, coroane, statui, dar si armuri.
cel mai mare mormant din lume
(sursa: thetimes.co.uk)