Curiozități despre Paris. Cele mai interesante lucruri de stiut despre capitala Frantei

Publicat: 14 Feb. 2019, 11:19 Life
Curiozități despre Paris. Cele mai interesante lucruri de stiut despre capitala Frantei

Parisul este un oraș cu un farmec aparte, care reușește să uimească prin rafinament, bun gust și eleganță, dupa cum prea bine stiti.

Curiozități despre Paris. Poate acesta este și unul dintre motivele pentru care din ce în ce mai multe persoane își doresc să viziteze capitala Franței. Chiar dacă Parisul poate fi considerat o destinație de vacanță pentru îndrăgostiți, nu este neapărat nevoie să fii un romantic incurabil pentru a păși pe străduțele acestui oraș.

Există o multitudine de atracții mai puțin cunoscute și tot felul de curiozități care nu sunt tocmai familiare tuturor. Pe lângă gastronomia și produsele de patiserie fără cusur pe care Parisul le pune la dispoziție oricui, acesta mai oferă și expoziții de artă, peisaje unice în lume și multe alte obiceiuri și tradiții și experiențe unice. Ceea ce face acest oraș să fie atât de special este faptul că nu s-a schimbat extrem de mult din anul 1860, dar și că este străbătut de râul Sena.

Curiozități despre Paris. Cele mai interesante lucruri de stiut despre capitala Frantei
Curiozități despre Paris. Cele mai interesante lucruri de stiut despre capitala Frantei

Istoria numelui orașului Paris

Un lucru mai puțin cunoscut oamenilor este faptul că orașul Paris a fost popular dintotdeauna. Acest lucru s-a datorat în special dimensiunii acestuia, fiind unul dintre cele mai întinse orașe din lume în perioada secolelor XVI-XIX. Mai mult de atât, tot din capitala franceză au pornit mai multe idei în epoca iluminismului.

Pe scurt, numele de Paris derivă de la tribul galic „Parisii”, care este cunoscut și ca primul trib care a ocupat această așezare. Așadar, între secolul I și VI orașul se numea „Lutetia Parisiorum”, dar a fost transformat în Paris în perioada domniei lui Ioan Apostatul.

Curiozități despre Paris. Turnul Eiffel – o atracție temporară
Curiozități despre Paris. Turnul Eiffel – o atracție temporară

Turnul Eiffel – o atracție temporară

În momentul de față turnul Eiffel este considerat un simbol al orașului, o piesă de artă fără de care frumosul oraș nu ar mai avea același farmec. Fiecare turist care ajunge în capitala franceză visează să se fotografieze sau să captureze o imagine care să cuprindă faimosul turn. Cu toate acestea, în momentul în care echipa lui Gustaive Eiffel a finalizat construcția care a durat nici mai mult nici mai puțin de doi ani, deși materia primă este oțelul, acesta urma să servească drept arc de intrare la o anumită expoziție, monumentul a primit permisiunea de a face parte din peisaj pe o perioadă de 20 de ani. Ulterior s-a renunțat la demolarea lui datorită numeroaselor beneficii pe care le aducea în domeniul telecomunicațiilor.

Invenții pariziene celebre

Curiozități despre Paris. Invenții pariziene celebre
Curiozități despre Paris. Invenții pariziene celebre

Francezii sunt oameni de-a dreptul creativi, motiv pentru care există atât de multe invenții și descoperiri care au avut loc pe acest teritoriul de-a lungul timpului. Spre exemplu, un produs pe care mai toată lumea îl folosește în zilele noastre este uscătorul de păr. Acest dispozitiv extrem de popular în toată lumea își are originile în Franța anilor 1880 când Alexander Godefroy s-a inspirat de principiul aspiratorului pentru a crea un dispozitiv similar pe care să-l folosească în salonul lui de frumusețe. Tot în Paris s-a inventat și conceptul de taxi, când parizianul Nicolas Sauvage și-a deschis prima companie de taxi.

Se pare că parizienilor le plăcea și divertismentul, având în vedere că o altă invenție pariziană la fel de populară este reprezentată de ruletă. Nu în ultimul rând, este important de menționat că tot parizienii au inventat bicicleta, fotografia, bateria, sistemul metric sau balonul cu aer cald.

Mitul „orașului luminilor”

Multă lume este de părere ca orașul francez, fratele „micului Paris” este supranumit și orașul luminilor datorită frumuseții cu care importantele străzi și puncte turistice sunt luminate. În realitate, frumosul oraș nu are nimic de-a face cu energia electrică. Celebra denumire vine de la iluminism, moment în care capitala franceză era un important punct cultural în ceea ce privește arta și filosofia. O sumedenie de artiști veneau la acea vreme aici pentru a-și urma visul și a deveni celebri, sau cel puțin pentru a fi în contact cu alte minți care gândesc la fel.

Totuși, denumirea a început să devină din ce în ce mai adecvată deoarece străzile au început să se modernizeze și să devină luminate. Acest lucru a adăugat un pic de romantism orașului, motiv pentru care Parisul a fost supranumit în nenumărate rânduri orașul îndrăgostiților.

Există o mulțime de motive pentru care oamenii își doresc să viziteze capitala franceză. Printre cele mai importante se numără cultura, obiectivele turistice unice în lume, gastronomia, frumoasele străduțe, peisajele care îi fac pe toți să se îndrăgostească aproape imediat și nu în ultimul rând, istoria bogată care poate fi observată și astăzi aproape la fiecare colț. Parisul este un oraș aparte și nici limba nu este mai prejos. Chiar și în prezent limba franceză este una destul de populară, fiind vorbită în mai toate colțurile lumii.

Publicat: 14 Feb. 2019, 11:19 Life
Pe aceeași temă