Sondajul care arată realitatea situației din România! 97% dintre români cer Guvernului să ia măsuri de ajutor în timpul pandemiei de coronavirus

Publicat: 25 mart. 2020, 10:19 Autor: Andreea Voicu Arhiva

România trece prin momente grele acum, de când a fost declarată pandemie de coronavirus la nivel mondial. Țara noastră se confruntă cu o criză economică, multe centre comerciale, de înfrumusețare, dentare, restaurante, puburi și magazine de haine și-au restrâns activitatea temporar, iar străzile sunt aproape goale. Panica s-a instaurat încet, încet printre cetățeni și acum se protejează, pentru a nu se infecta cu coronavirus.

Un sondaj comandat exclusiv de Capital.ro arată că 97% dintre români cer Guvernului să ia măsuri de ajutor. Se dorește o evaluare corectă și, evident, obiectivă, a momentului dificil prin care țara noastră trece. Despre ce este vorba și ce implică acest lucru:

Chestionarul realizat de INSCOP Research a dorit evaluarea percepției stării economiei și a măsurilor luate de Guvern. Acest sondaj a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020.

Răspunsurile arată că 23% dintre respondenți declară că riscul de infectare este mai mare, 28,4% dintre respondenți susțin că este moderat, pe când 24,6% spun că riscul este mic, iar 18,9%, că nu prezintă niciun risc să se infecteze cu coronavirus.

Astfel, grupând aceste cifre în două categorii, proporția arată că 43,5% dintre respondenți consideră că nu sunt predispuși sau atât de mult predispuși la riscul de a contracta coronavirus sau de a-i expune pe ceilalți la acest risc, potrivit Capital.ro.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, arată că ponderea românilor care susțin că au un risc mare și moderat de infectare – 51,4 – este mai mare decât ponderea respondenților care consideră că riscul este mic. Dar, chiar și-așa, procentul celei de-a doua categorii, de 43,5%, este destul de mare, având în vedere că medicii epidemiologi susțin clar că orice persoană poate fi „victima” virusului din China.

”Ponderea românilor care cred că ei personal au un risc de infectare cu coronavirus mare și moderat (51,4%) este mai mare decât cea a românilor care cred că au un risc de infectare mic sau nu au nici un risc să se infecteze (43,5%). Totuși, procentul scepticilor este mare, iar faptul că aproape unul din cinci români crede că nu are niciun risc să se infecteze este îngrijorător în condițiile în care, pe fondul ratei de îmbolnăvire ridicate și a lipsei unui tratament, toți medicii epidemiologi ne spun clar că oricine poate fi o țintă a acestui virus agresiv. Acesta este grupul de populație cel mai suceptibil de a trata cu lejeritate regulile de izolare solicitate și impuse de autorități”, susține directorul.

Pe de altă parte, sondajul mai arată faptul că 94,1% dintre respondenții români sunt de acord cu declararea stării de urgență pe teritoriul României. Într-un procent foarte mic, dar existent, 5,1% dintre respondenți sunt în dezacord cu existența stării de urgneță, mai arată sursa citată. 0,9% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la ”Declararea stării de urgență le teritoriul României pentru limitarea epidemiei de coronavirus”.

În altă ordine de idei, românii au răspuns și la întrebarea ”Dvs. sunteți de părere că economia României va fi sau nu va fi afectată de epidemia de coronavirus?”. Astfel că, 91% dintre respondenți susțin că economia va fi afectată, 5,2% dintre respondenți susțin că nu va fi afectată, pe când 3,9% nu au dorit să răspundă sau nu au știut.

În legătură cu întrebarea legată de măsurile speciale luate pentru ajutorarea cetățenilor români care au fost afectați economic din cauza acestui virus, 97,1% dintre respondenți cer măsuri speciale, iar 1,5% nu sunt de acord cu ele.

Cât despre ”Care ar fi, din punctul dvs. de vedere, principalele două măsuri pe care ar trebui să le ia statul pentru sprijinirea angajaților/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic”, răspunsurile românilor sunt împărțite. Au fost nevoiți să aleagă maximum 2 alegeri dintre variantele prezentate.

– 44,3% au indicat amânarea plății ratelor la bancă
– 43,8% plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri
– 25,5% concediul plătit de stat
– 25% dintre respondenți au ales reducerea unor – impozite
– 21,7% aplicarea unor scutiri de taxe
– 21,5% suportarea de către stat a plății unei părți din contravaloarea facturilor la utilități pentru persoanele concediate din cauza epidemiei de coronavirus. 1% au indicat alte măsuri.
– 0,5% au ales varianta ”niciuna dintre măsurile indicate”.
– 2,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Remus Ștefureac, director INSCOP Research: ”Aproape toți românii cred că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor care au fost afectați din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus, fapt care arată dimensiunea riscului economic personal perceput de oameni. Plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri și amânarea plății ratelor la bancă sunt principalele măsuri pe care cred românii că ar trebui să le ia statul pentru pentru sprijinirea angajaților/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic”.

Publicat: 25 mart. 2020, 10:19 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă