Raed Arafat recomandă oamenilor să nu sune la 112 dacă nu este urgență: ”Să nu apeleze doar pentru a fi testați”

Publicat: 15 Oct. 2020, 09:52 Arhiva

Raed Arafat a transmis un mesaj foarte important către populația din România! Când trebuie, de fapt, să sune la 112.

Șeful DSU Raed Arafat transmite faptul că personalul care preia apelurile 112 sunt extrem de solicitate în perioada aceasta, iar acesta îi roagă pe oameni să nu sune dacă nu există o urgență sau dacă vor să se testeze pentru noul coronavirus. Astfel, dacă nu există o situație care necesită urgență majoră, nu trebuie să solicite ajutorul.

„Ieri, mai ales la nivelul Bucureștiului, am detașat și mijloace de transport, de la IGSU la ISUBIF, pentru recoltare și transport.

Dacă un microbuz este folosit să fie transportați 4 pozitivi pozitivi, nu e nici o problemă. Nu o să-i punem cu cei suspecți. Aceste persoane nu pot circula cu mijloace de transport în comun.

Apelul către populație este următorul. Să nu apeleze la 112 doar pentru a fi testați, să nu sune doar pentru că au rămas fără gust sau miros.

Asta încarcă foarte mult. Persoanele care au rămas acasă pozitive și se agravează situația, pot suna. 112 rămâne un număr excepțional pentru urgențe. Se simte presiunea, oamenii apelează la 112 pentru situații care nu sunt critice.

Dacă este contact și nu are simptome, rămâne la domiciliu 14 zile”, a spus Raed Arafat, scrie BZI.

Petrecem Crăciunul și Revelionul în izolare?

După ce sărbătoarea Paștelui a fost anulată, dar și pelerinajele din această toamnă, acum, pentru că sărbătorile se apropie, secretarul de stat, Raed Arafat, face declarații care strică planurile românilor.

”Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie – care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelionul.Petreceri de Revelion ca în alți ani – eu cred că n-avem să ajungem la asta. O spun acum, cu toată răspunderea: să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 – nu cred! Nu cred! Regulile vor trebui să fie discutate pe baza evoluției epidemiologice, iar în orice decizie care se ia interesul principal este interesul public și interesul în domeniul sănătății publice”, a declarat Raed Arafat, potrivit DC News.

Raed Arafat: ”Este riscant să-ți planifici acum Revelionul afară”

„Îmi pare rău, știu că nu toți vor fi de acord cu ce spun acum, mai ales cei care organizează excursii în exterior. Este riscant să-ți planifici acum Revelionul afară, fără discuție, asta e realitatea. Dacă n-aș zice asta ar însemna că induc oamenii în eroare, pentru că posibilitatea să fie măsuri serioase luate la momentul respectiv există și atunci va trebui să urmărim evoluția epidemiologică. Dacă vedem că totul merge în jos și totul e perfect – ceea ce mă îndoiesc să fie așa – atunci, OK. Dar dacă vedem că cifrele în Europa sunt ridicate, vedem că sunt situații serioase, că țările europene iau măsuri serioase, sunt țări care au început să ia măsuri de lockdown total. E discutabil!”, a mai adăugat secretarul de stat.

Publicat: 15 Oct. 2020, 09:52 Arhiva
Pe aceeași temă