Ploaia de stele Geminide, un fenomen astronomic spectaculos, ce nu trebuie ratat! Cum poate fi urmarit si din Romania

Publicat: 16 dec. 2018, 15:15 Autor: madalina m. News 4

Ploaia de stele Geminide poate fi urmarita si din Romania!

La sfarsitul fiecarui an, ploaia de stele Geminide poate fi observata si in tara noastra. Desi exista mai multe astfel de fenomene, pe parcursul intregului an, aceasta ploaie de stele e una cu totul speciala.

Curentul de meteori Geminide apare in dreptul constelatiei dupa care a fost si denumit fenomenul astronomic, si anume Gemeni, noteaza descopera.ro. Geminidele provin din asteroidul 3200 Phaeton, un lucru neobisnuit daca este luat in calcul ca majoritatea acestor curenti de meteori se produc, in mare, in urma tranzitiei unei cozi de cometa.

Ploaia de stele Geminide

Ploaia de stele Geminide, fenomenul ce marcheaza sfarsitul de an!

Totodata, asteroizii nu elimina atat de multe reziduri, insa 3200 Phaeton este mai fragila fata de alte obiecte cosmice de acest fel. Oamenii de stiinta au declarat in nenumarate randuri ca e unul dintre misterela pentru care nu au un raspuns concret.

Exista totusi ipoteze care sugereaza ca asteroidul s-ar fi lovit de un alt obiect gigantic, in trecut. Potrivit altor teorii, de vina pentru fenomen ar fi traiectoria asteoroidului, pentru ca e apropiata de Soare, in cateva puncte.

Ploaia de stele Geminide

Ploaia de stele Geminide poate fi urmarita si din Romania, in noptile de 13 si 14 decembrie. Deasupra Romaniei va putea fi vazut fenomenul de stele cazatoare, fiind un maximum de 120 de stele pe ora. In noaptea anterioara au putut fi observate in jur de 40 sau 40 de stele cazatoare, pe ora.

Rezidurile asteroidului ajung in atmosfera Terrei cu o viteza de 130.000 kilometri pe ora. Acestea ard si, in cele din urma, se dezintegreaza lasand pe cer o linie foarte luminoasa. Geminidele sunt considerate cel mai cantitativ curent de meteori din fiecare an.

Meteorii sunt si cu mult mai lenti si mai luminosi fata de Perseide, de exemplu. Cel mai bun punct de pe cer pentru observarea stelelor cazatoare se afla la 45 de grade deasupra orizontului. Totusi, puteti sa priviti Geminidele catre toate punctele cardinale.

Publicat: 16 dec. 2018, 15:15 Autor: madalina m. News 4
Pe aceeași temă