One World Romania 2019. Cand are loc festivalul si ce poti vedea: istorie, sexualitate, poezie, Beatles

Publicat: 04 Mar. 2019, 12:50 News 4
One World Romania 2019. Cand are loc festivalul si ce poti vedea: istorie, sexualitate, poezie, Beatles

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania are loc în 6 spații din București. 11 proiecte documentare realizate în ultimii 2 ani vor fi prezentate.

One World Romania 2019. Cand are loc festivalul si ce poti vedea: istorie, sexualitate, poezie, Beatles și anarhism. Documentare românești despre istorie, sexualitate, poezie, The Beatles și anarhism sunt anunțate în programul celei de-a 12-a ediții a Festivalului One World Romania, care va avea loc între 15 și 24 martie.

Programul include documentare ale unor cineaști consacrați prin filmele lor de ficțiune, precum Radu Jude („Cele două execuții ale mareșalului”), Dana Bunescu și Răzvan Rădulescu („Evropa” – work-in-progress), „ale căror contribuții pe tărâmul non-ficțiunii se vor dovedi vitale pentru evoluția genului în România”, arată organizatorii manifestării.

Festivalul One World Romania 2019

One World Romania 2019. Cand are loc festivalul si ce poti vedea istorie, sexualitate, poezie, Beatles
One World Romania 2019. Cand are loc festivalul si ce poti vedea istorie, sexualitate, poezie, Beatles

Scurtmetrajul „Cele două execuții ale mareșalului”, realizat de Radu Jude, demitizează personalitatea mareșalului Ion Antonescu. Filmul pune în paralel secvența execuției filmată de Sergiu Nicolaescu pentru „Oglinda” și filmarea de arhivă care a stat la baza reconstituirii. Filmul va fi proiectat pe 16 și 24 martie, împreună cu documentarul „Bisbee ‘17”.

La proiectul „Evropa”, Dana Bunescu și Răzvan Rădulescu lucrează cu materiale filmate de cinci studenți la film din Germania, care, inițial, au vrut să documenteze protestele de pe Maidanul ucrainean și apoi au pornit într-o călătorie către Cernobîl. Fragmentul din „Evropa” va fi prezentat de cei doi realizatori pe 23 martie, la ARCUB.

Cand are loc One World Romania 2019

One World Romania 2019. Cand are loc festivalul si ce poti vedea istorie, sexualitate, poezie, Beatles
One World Romania 2019 are loc in luna martie

Filmul Adinei Pintilie „Touch Me Not” va fi lansat oficial în cinematografele din România în cadrul festivalului One World Romania. Lansarea este însoțită de o serie de evenimente speciale legate de acest film neconvențional, la granița fluidă dintre realitate și ficțiune, care invită privitorul să-și pună sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, sexualitate, corp. Dezbaterea „Touch Me Not – Politicile Corpului” propune, pe 17 martie, în Sala Arcelor de la ARCUB, un dialog cu protagoniștii filmului, Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, activiști pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilități, actrița și profesoara Laura Benson, cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais și Robert Altman, activista și lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann, producătoarea Bianca Oana și regizoarea Adina Pintilie. Tot duminică sunt programate două ateliere concepute de protagoniștii filmului „Touch Me Not” în spațiile Point și Arcub.

  • „Vor fi experiențe inedite și intense în care participanții nu doar că îi vor cunoaște mai bine pe protagoniștii filmului, dar vor avea ocazia să experimenteze împreună, în cadrul acestor ateliere, trăiri și emoții pe care poate și le reprimă sau pe care nu le-au explorat niciodată. Aflați mai multe detalii despre ateliere și procedura de înscriere de aici. Numărul de participanți la aceste ateliere este limitat, așa că aplicați cât mai repede”, arată realizatorii.

Ce poti vedea la One World Romania 2019

Una dintre petrecerile speciale ale festivalului va fi organizată împreună cu echipa „Touch Me Not” va avea loc pe 16 martie, după ora 23.00, în Q Club.

  • În festival sunt programate și proiecțiile unor pelicule realizate de cineaști consacrați precum Mona Nicoară („Distanța dintre mine și mine”) și Alexandra Gulea („Valea Jiului – Note”), dar și un fragment din filmul la care lucrează Andrei Ujică „Things We Said Today”. Proiectul lui Ujică reconstituie weekendul 13-15 august 1965, în New York, când membrii The Beatles au susținut primul lor concert pe Shea Stadium, în timp ce la Los Angeles avea loc revolta din cartierul de culoare Watts.

Documentarul realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu după o idee de Ada Solomon „Distanța dintre mine și mine” o prezintă pe Nina Cassian, „cea mai atrăgătoare poetă urâtă din literatura română”. După proiecția filmului de pe 21 martie, de la Cinemateca Eforie, este organizată o seară de poezie dedicată protagonistei, alături de poetele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu și Teona Galgoțiu. Scurtmetrajul Alexandrei Gulea este dedicat situației particulare a zonei Văii Jiului, unde industria a dispărut complet și oamenii au fost nevoiți să caute de lucru în afara țării, lăsându-și în urmă copiii. Documentarul rulează împreună cu „Zori de zi”, pe 22 și 23 martie.

O parte dintre peliculele selectate sunt semnate de debutanți

One World Romania 2019. Cand are loc festivalul si ce poti vedea istorie, sexualitate, poezie, Beatles„Timebox” de Nora Agapi, prezentat ca „work-in-progress” la ediția precedentă a One World Romania, va fi proiectat pe 19 martie, la Pavilion32, și pe 21 martie, la Cinema Eforie. Documentarul descrie o luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut realizatoarea.

„John 746”, scurtmetrajul tinerei regizoare Ana Vîjdea, se concentrează asupra unui american boem, cu vederi anarhice, care trăiește împreună cu cățelul lui, înconjurat de tot felul de obiecte de mâna a doua, pe care le vinde trecătorilor.

One World Romania 12 prezintă și trei proiecte de lung metraj aflate în lucru, aparținând unor debutanți, cu intenția de a-i acompania în procesul de finalizare a acestora. După fiecare proiecție, tinerii regizori vor fi în sală pentru a discuta cu publicul.

„Pocalul. Despre fii și fiice”, proiectul Cătălinei Tesăr, prezintă o comunitate de romi din Transilvania și felul în care tradițiile lor intră în conflict cu lumea de astăzi. Documentarul va fi prezentat pe 23 martie la Pavilion 32.

În „Casa cu păpuși”, un tânăr regizor, Tudor Platon, urmărește cinci femei în vârstă din familia sa extinsă și modul în care se acomodează și reflectează asupra acestei vârste. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie, la Pavilion 32.

„Casa noastră”, proiectul lui Victor Bulat – spune povestea unei familii din Bălți, Republica Moldova, observându-i pe membrii ei în toiul pregătirilor de Revelion în decembrie 2016. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32.

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania va avea loc în București, între 15 și 24 martie, și va avea ca temă 30 de ani de democrație în Europa de Est. Aproximativ 50 de invitați internaționali vor participa la ediția din 2019 a festivalului, care se va desfășura în cinci spații principale, după deschiderea de la Palatul Universul: Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez, ARCUB, Cinemateca Eforie, POINT și #Pavilion 32 – Goethe-Institut București. La Point vor avea loc întâlnirile informale de dimineață cu cineaștii, dezbaterile pe tema principală a ediției, workshop-uri și proiecții.

Publicat: 04 Mar. 2019, 12:50 News 4
Pe aceeași temă