„Miracolul medicinei” a murit. Boala care nu l-a iertat pe primul pacient vindecat de SIDA

Publicat: 01 oct. 2020, 15:47 Autor: Elena Arhiva
Miracolul medicinei a murit. Boala care nu l-a iertat pe primul pacient vindecat de SIDA

Timothy Ray Brown este primul om care a învins SIDA, boala provocată de temutul virus HIV descoperit în anii ’80. A reuşit asta după un tratament chinuitor, despre care a afirmat că nu-l doreşte nici celor mai răi duşmani. Însă s-a dovedit neputincios în faţa unei forme agresive de cancer al sângelui.

Bărbatul cunoscut și sub numele de „pacientul din Berlin”, a murit la 54 de ani, după o luptă de câteva luni cu leucemia. El beneficiase anterior de un transplant de măduvă osoasă la Berlin, confruntându-se cu o recidivă a bolii care s-a extins la coloana vertebrală și la creier.

„Îi datorăm mult lui Timothy și medicului său, Gero Hutter, pentru uşile pe care le-au deschis oamenilor de știință, pentru a explora conceptul că este posibilă vindecarea HIV”, declară cei de la International AIDS Society (Societatea Internaţională pentru Combaterea SIDA).

Cine a fost Timothy Ray Brown

Brown, născut la 11 martie 1966, a devenit cunoscut drept „pacientul din Berlin” după ce infecţia sa cu HIV a fost eliminată prin tratament în 2007. Cazul americanului a fascinat şi a inspirat o întreagă generaţie de medici HIV precum şi de pacienţi infectaţi cu acest virus care provoacă SIDA, oferind o scânteie de speranţă că într-o bună zi va fi găsit tratamentul care va pune capăt pandemiei de SIDA.

Adeeba Kamarulzaman, preşedintele organizaţiei International AIDS Society, a declarat că îl plânge pe Brown „cu inima grea”.

Brown a fost diagnosticat cu HIV în 1995, în timp ce trăia la Berlin, iar în 2006 a fost diagnosticat cu un tip de cancer al sângelui denumit leucemie mieloidă acută.

Deşi Brown a rămas HIV-negativ timp de peste un deceniu după ce a fost tratat, el s-a reîmbolnăvit de leucemie anul trecut. Medicii săi au constatat că pacientul a suferit metastaze la nivelul măduvei spinării şi a creierului şi pacientul a fost internat la un centru de îngrijire paliativă din Palm Springs, California.

Pentru Gero Huetter, medicul german care l-a îngrijit pe Brown din 2007, cazul acestuia a fost unul cu totul deosebit. Tratamentul primit de Brown a implicat distrugerea sistemului său imunitar şi transplantul de celule stem cu o mutaţie genetică denumită CCR5, care conferă rezistenţă la infectarea cu HIV.

Tratementul, extrem de complex

Doar un mic procent dintre oameni, cei mai mulţi dintre ei de descendenţă nord-europeană, au în mod natural mutaţia CCR5 care îi face rezistenţi la infectarea cu virusul care provoacă SIDA. Acest lucru, la care se adaugă şi alţi factori, au făcut ca tratamentul suportat de Brown să fie foarte scump, complex şi extrem de riscant.

Mulţi experţi sunt de părere că acest tip de tratament nu va putea deveni niciodată o modalitate de a-i vindeca pe toţi pacienţii infectaţi cu HIV pentru că mulţi dintre ei vor risca să moară din cauza procedurilor ce fac parte din tratament.

Peste 37 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectaţi cu virusul HIV

În prezent, peste 37 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectaţi cu virusul HIV, iar pandemia SIDA a ucis aproximativ 35 de milioane de oameni de la izbucnirea sa în anii ’80.

Progresele medicale din ultimele trei decenii au dus la dezvoltarea unor combinaţii de medicamente cunoscute drept terapii antiretrovirale care pot menţine virusul sub control, permiţându-le multor pacienţi să trăiască cu acest virus timp de mai mulţi ani.

Publicat: 01 oct. 2020, 15:47 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă