Dacă te-ai născut înainte de 1990 trebuie să mergi de urgență la medic. Este obligatoriu să vezi dacă ai probleme medicale precum Hepatită B, Hepatită C şi HIV, trei maladii care sperie mapamondul, scrie Capital.

Medici atrag atenţia celor născuţi înainte de 1990 că trebuie să se testeze, pentru a vedea dacă nu cumva sunt victime ale sistemului de până în 1989. Înainte de Revoluție, acele de la seringă erau ţinute în alcool sanitar şi aşa se credea că nu transmit nimic!

Primii care ar trebui să meargă la medic pentru a se testa pentru Hepatită B, Hepatită C şi HIV sunt cei care au suferit transfuzii înainte de 1990. Dar şi restul românilor născuţi în epoca comunistă.

Povestea horror a copiilor infectați cu virusul HIV în România

1990 este anul care a scos la iveală proporțiile unui dezastru. Imaginile cu copiii bolnavi de SIDA din spitalele româneşti au făcut înconjurul lumii. „Chiar dacă erau 100 de copii acolo, în spital nu se auzea niciun sunet în afară de zgomotul pașilor noștri în timp ce treceam de la un pătuț la altul”, afirmă Michael Carroll, fotograf american.

Rodica Mătușa, medic infecționist din Constanța, rememorează un moment care a marcat-o: „Să vezi cum într-un pat de spital în care este un copil pe moarte, care își dă seama că va muri, și să fie noapte, iar în jur alți patru copii cu lumânări în mână…”.

Conform estimărilor doctorilor, 13.000 de copii au fost infectați cu virusul HIV între 1988 și 1992 în spitalele din România. Peste jumătate dintre ei au reușit totuși să supraviețuiască, deși nimeni nu le dădea nicio șansă.

Astăzi, au între 23 și 27 de ani, îi întâlnești la magazin sau în club, visează la o familie, la copii și nu vor decât să trăiască normal.