Premierul Ludovic Orban a declarat luni că este îngrijorat de situaţia actuală din România în ceea ce priveşte coronavirusulu, accentuând că „există o răspândire în comunitate”.
Întrebat despre următoarea etapă de relaxare care ar fi urmat să includă și posibila deschidere a restaurantelor, ar putea fi amânată din cauza evoluției pandemiei de coronavirus.
„Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile”, a declarat premierul.
Orban a mai precizat şi că va prezenta miercuri, alături de președintele Klaus Iohannis, programul de relansare economică pe care l-a anunțat încă din urmă cu o lună. „Prezentarea programului economic va fi miercuri alături de preşedintele României, cu care am colaborat foarte apropiat. După prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca în maximum o lună de zile să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din program”, a spus Orban, după ce a participat la Adunarea membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Ludovic Orban s-a declarat îngrijorat de faptul că terasele nu mai respectă regulile de distanțare socială. „Nu se respectă măsurile de distanțare care sunt stabilite. Aici trebuie gândită o altă programare a mersului la masă. Chiar m-a îngrijorat, vă spun sincer. Am văzut niște imagini…Practic, nu s-a mai respectat nicio regulă. Este foarte important să se respecte aceste reguli”, a declarat premierul.
Premierul s-a arătat îngrijorat şi de faptul că „există o răspândire în comunitate, nu în focare definite”, făcând un apel către DSP, ca anchetele epidemiologice să fie făcute cât mai rapid pentru a stopa propagarea virusului în comunitate.
Premierul Ludovic Orban a declarat luni că obiectivul fundamental al Guvernului este digitalizarea ANAF.
„ANAF nu are compartiment informatic de digitalizare. De digitalizarea ANAF se ocupă compartimentul din Ministerul Finanţelor, care întâi probabil trebuie să digitalizeze Ministerul Finanţelor. Nu o să aşteptăm înfiinţarea unui compartiment. Aici avem câteva obiective foarte clare în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF. Am făcut paşi în această direcţie. E adevărat mici. Pe de altă parte, paşii mari nu poţi să-i faci în şase luni dintre care patru luni de criză. Aici au fost finanţări de la Banca Mondială pentru digitalizarea ANAF. Banii nu au fost folosiţi.
Aici au fost obligaţi toţi oamenii de afaceri să-şi cumpere case de marcat cu transmitere a informaţiilor online şi ANAF, de trei ani de zile, nu şi-a cumpărat serverele pe care să se poată centraliza informaţia respectivă. Şi-au luat scanerele în vamă din care nu a funcţionat niciodată niciun scaner din vamă. Au fost cumpărate pe post de mobilier pentru că niciodată cei care operau aceste scanere nu au avut niciun interes să funcţioneze. Obiectivul nostru fundamental este digitalizarea ANAF”, a spus Orban, la Adunarea membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.