Efectele devastatoare ale alcoolului asupra creierului adolescentilor! E socant ce se intampla si dupa un singur pahar!

Publicat: 11 feb. 2019, 19:17 Autor: madalina m. Parenting

Adolescentii care consuma alcool ajung sa resimta si efectele socante ale licorilor spirtoase.

Descoperirea a fost facuta de catre cercetatorii de la „Chicago Center for Alcohol Research” in Epigenetics, din cadrul Universitatii din Illinois. Adolescentii care consuma alcool ajung sa aiba mari probleme de sanatate.

Si nu doar atat, sunt de parere specialistii. Asta deoarece pe termen lung, efectele alcoolului sunt foarte puternice. Acestea duc si la schimbari epigenice, care modifica expresia unei proteine cruciale pentru formarea si mentinerea conexiunilor neurale din amigdala. Este vorba despre acea regiune din creier prin care resimtim emotii precum frica sau anxietatea.

Adolescentii care consuma alcool resimt efectele pe termen lung!

In urma unor analize de specialitate, in care au fost testate portiuni de tesut cerebral uman, prelevat post-mortem, rezultatele au aratat lucruri infioratoare, noteaza descopera.ro. Epigenetica face referire la schimbari in ADN sau ARN, dar si in anumite proteine asociate cu cromozomii care schimba activitatea genelor, fara sa schimbe genele in sine.

Adolescentii care consuma alcool

Toate aceste schimbari intervin la adolescentii care consuma alcool, dar se bazeaza si pe alti factori. Asa cum sunt mediul inconjurator, contextul social, dar si stresul acumulat de persoanele tinere. Aceste alterari epigenetice au fost asociate cu schimbarile de comportament, dar si cu diverse boli grave.

Cand intervin astfel de modificari, sunt de parere cercetatorii, ele influenteaza si dezvoltarea creierului. Procesul nu mai e unul normal. Tesutul cerebral a fost obtinut de la „New South Wales Brain Tissue Resource Center”, din Sydney, in Australia. Materia a apartinut unui numar de 11 indivizi care au inceput sa bea prea mult inainte varsta de 21 de ani. Au fost recoltate si probe biologice de la 22 de persoane fara probleme cu bautura.

Amigdalele celor care se apucasera sa consume alcool inainte sa implineasca 21 de ani aveau molecula „BDNF-AS” intr-o proportie de 30% mai mult. Aceasta controleaza o gena care produce proteina „BDNF”. Este un factor de crestere crucial pentru formarea si mentinerea in normalitate a sinapselor din creier.

Publicat: 11 feb. 2019, 19:17 Autor: madalina m. Parenting
Pe aceeași temă